A la Costa Brava hi ha una gran diversitat de platges i cales. Cada una té el seu encant. Una blavor determinada, un tipus de sorra que la fa especial i una vegetació que l'acompanya. Una de les més emblemàtiques és la cala de s'Alguer de Palamós. La proposta turística d'aquesta setmana, que recull el llibre Catalunya. 50 racons emblemàtics de Jordi Bastart, editat per Cossetània Edicions.

La cala de s'Alguer està formada per un conjunt d'antigues barraques de pescadors. El seu origen es remunta a mitjans del segle XVI i, des de sempre, ha estat el lloc on els pescadors guardaven el bot i els estris de pesca dins d'una estança bastida normalment amb sostre de volta catalana. Aquesta fisonomia arquitectònica ha arribat fins als nostres dies amb poques modificacions, això sí, arranjades actualment per fer-hi estada.

L'emblemàtica cala va sobreviure del seu enderroc, l'any 1975, gràcies a la pressió popular, i també perquè el 20 de novembre d'aquell any, quan els efectius d'Obres Públiques ja es dirigien cap a s'Alguer, es va morir el general Franco i tot va quedar paralitzat.

La platgeta, d'una seixantena de metres de llargada, està formada per còdols, i no resulta estrany veure-hi bots varats. Integrada en entorn natural i d'interès cultural, la composició de la platja és de sorra i roques, amb una longitud de 30 m i una amplada de 4 m.

La blancor de les façanes i les portes pintades de colors vius destaquen encara més per la grisor de les pedres de la platja i la textura marró de la roca, explica Jordi Bastart a Catalunya. 50 racons emblemàtics. Tenen un petit porxo i una rampa davant de cada caseta perquè pugui lliscar el bot fins a mar, i són un important exemple d'arquitectura popular i tradicional plenament integrada en el paisatge. Aquesta cala la feien servir els pescadors per guardar-hi les seves embarcacions i va ser declarada d'interés paisatgístic l'any 1972.

La cala es troba entre la platja de la Fosca i la del Castell. En aquesta última es pot llogar piragües i caiacs per navegar per aquest tram de costa. Es recomana arribar fins a la Foradada de Castell, roca a llevant de la punta de l'Agulla de Castell, on es pot navegar per un dels indrets més encisadors d'aquest tram de la Costa Brava.