Jonathan Lee se submergeix amb El gran salto en els anys en què l'ona de violència de l'IRA va tenir entre l'espasa i la paret a tota Gran Bretanya. Partint d'un atemptat real a un hotel, l'escriptor britànic reconstrueix en un apassionant relat la temptativa que va estar a punt d'acabar amb la vida de Margaret Tatcher.

Som a l'any 1978. És l'última setmana de juny, sis dies després que l'exèrcit britànic matés a trets tres catòlics a Ballysian Road. En Dan només té 18 anys i aquell dia el recordarà per tota la seva vida, el dia en què serà reclutat per l'IRA.

En Dan és un jove irlandès recomanat per un dels tants membres de les comarques adjacents. En Mick el porta a conèixer un dels caps locals anomenats Dawson McCartland. Aquest té dos gossos amb els que deixa jugar a en Dan. En un moment li dona una pistola i li diu que li faci el favor de matar un dels cans. És la seva prova d'iniciació. «Una Irlanda ocupada pels britànics mai serà lliure», diu McCartland «i els homes sensibles i delicats mai han canviat res». Si no dispara al gos, en Mick li dispararà. En Dan dubta, en Mick carrega l'escopeta i li dispara al pit, sense més. El tret el tira enrere. El Dan que ha mort és el d'una altra vida: només ha estat un tret amb una bala d'arròs. En Mick el felicita, acaba de renéixer en una nova existència. El pròxim cop que algú l'apunti amb una arma no dubtarà a disparar primer.

Es tracta del trepidant capítol inicial d' El gran salto, de Jonathan Lee, apassionant relat d'iniciació que serveix com a punt de partida de la història de l'atemptat real contra Margaret Tacher a mans de l'IRA en una convenció al Grand Hotel de Brighton el 1984. Una bomba de temps deixada a l'hotel per Patrick Magee, membre de l'Exèrcit Republicà Irlandès, amb la finalitat de matar la primera ministra anglesa Margaret Tatcher i el seu gabinet, que s'allotjaven a l'hotel per a la conferència del Partit Conservador.

Encara que Thatcher va escapar pels pèls, cinc persones van morir, entre elles dos membres destacats del Partit Conservador, i trenta-una van resultar ferides.

Serà aquell jove Dan el que es convertirà en un expert en explosius i col·locarà l'artefacte en l'atemptat més important de la banda terrorista. El gran salto és el que hauran de fer tots els personatges de la novel·la. El sotsdirector de l'hotel, Moose, que ha deixat enrere un passat prometedor com a clavadista, conscient del fet que la visita de la primera ministra serà un salt en la seva carrera; la seva filla, Freya, a punt de començar la universitat, plena de dubtes existencials; i Dan, en ingressar a l'IRA i ser part de la lluita armada. Tres personatges que personifiquen gent senzilla i corrent que es veuran embolicats en una època confusa i carregada de violència.

D'una banda es veuen les famílies irlandeses castigades per la gana i la crisi, i la repressió constant d'un govern que s'inicia durant el llegendari Bloody Sunday de 1972, on l'IRA es convertirà en una banda terrorista.

De l'altra, Lee descriu un IRA en una de les èpoques on la banda empitjora la violència. És en aquell escenari on apareixen les vides senzilles dels ciutadans del carrer, víctimes col·laterals del conflicte que va mantenir en escac tota Gran Bretanya.