Un passeig per l'arquitectura i l'art de la Bisbal d'Empordà

04.08.2017 | 07:18

La província de Girona destaca per les seves cales, la seva majestuosa capital i pel seu Pirineu. Però Girona també és terra de castells. Un d'ells és el castell d'Empordà situat a la vila de la Bisbal d'Empordà. Aquesta és la proposta turística d'aquesta setmana que recull el llibre Catalunya. 50 racons emblemàtics de Jordi Bastart, editat per Cossetània Edicions.

L'emblemàtic edifici es troba sobre un turó dominant que Josep Pla va batejar com l'Empordanet. Camps de conreu ben alineats entre petits turons és el que s'albira des d'aquest indret, on el protagonisme se l'emporta el castell, transformat actualment en un agradable hotel.

Aquesta fortalesa de grans dimensions conserva ben poc del seu aspecte original, quan va ser bastida per defensar el comtat d'Empúries enfront del de Girona, segons explica el llibre de Bastart. Del segle XV al XVIII va pertànyer als Margarit. Diverses transformacions als segles XVII i XVIII li van donar l'aspecte actual en transformar-lo en edifici residencial.

El castell, que ocupa una situació dominant, està envoltat d'unes quantes cases –algunes reformades com a segona residència– on viuen diverses famílies. També, a redós de la fortalesa, es troba l'ermita del Remei, de finals del segle XVI, on el segon diumenge d'octubre se celebra un aplec.

Segons apunta el llibre Catalunya. 50 racons emblemàtics, aquest castell va ser una de les opcions que va valorar Salvador Dalí abans de comprar el de Púbol per transformar-lo en residència per a la seva estimada Gala. L'holandès Albert Diks va ser qui, el 1999, va adquirir el castell i, després de dos anys de treball, el transformà en un hotel.


La capital de la ceràmica

Visitar el castell és una de les propostes que es poden fer aquestes vacances i alhora visitar la capital de la ceràmica: La Bisbal d'Empordà. El paisatge d'aquest municipi es caracteritza per les esveltes siluetes d'antigues xemeneies industrials i per una àrea comercial vinculada als diferents productes ceràmics.

Són moltes les activitats que ofereix la Bisbal per tal de conèixer la seva cultura i art. Una d'elles és la visita a un taller ceramista o al Terracotta Museu de Ceràmica, on es conserva un fons de més de 8.000 peces diferents entre objectes ceràmics, eines i estris de fabricació. Ubicat en una antiga fàbrica, la integració dins de l'exposició d'alguns dels elements del procés de producció (xemeneies, forns...) converteix el propi edifici en un dels objectes més destacats del Museu.

Al bell mig del centre històric de la Bisbal d'Empordà es pot visitar el Castell Palau dels bisbes de Girona, una obra arquitectònica del romànic civil català que data dels segles XI – XII. És l'edifici més emblemàtic de la ciutat i un dels símbols d'identitat de la població. És, a més, una peça clau de la història de la Bisbal i de la comarca. Des de la seva construcció sempre ha estat utilitzat. Ha estat escenari de setges i conflictes bèl·lics, i va fer la funció de presó en diverses èpoques, la més recent durant la Guerra Civil i la postguerra.

Actualment, el castell Palau forma part de la Ruta dels orígens de Catalunya. Un audiovisual explica els conflictes entre senyors feudals i els seus vassalls a l'època medieval. I es pot visitar la planta noble gràcies a uns personatges històrics virtuals molt singulars. Des de la terrassa superior i encara més des de la torre, les vistes sobre l'Empordà són espectaculars.

El nucli antic de la Bisbal acumula, però, moltes altres riqueses patrimonials: la muralla del pati d'armes del Castell Palau, el portal de la Riera (l'única porta d'entrada a les muralles de la ciutat que encara es conserva), el pont Vell, el Call (barri jueu), les esglésies, les Voltes, el Mundial. Si es visita la ciutat, es pot demanar a l'Oficina de Turisme el tríptic amb la ruta que ressegueix el patrimoni històric de la ciutat. Allà es troben els elements més destacats, amb una petita explicació de cadascun i un itinerari pensat per treure el màxim profit de la visita. També es pot demanar informació sobre les visites que fan guies experts.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema