La forma de veure cinema i televisió ha canviat en els últims anys gràcies a la tecnologia. Ara el que es porta són les plataformes en streaming, aquestes que ens ofereixen a través de la xarxa centenars de pel·lícules i milers de capítols de sèries per preus gairebé irrisoris. Però convé aclarir que no totes estan igual d'avançades tecnològicament, i més enllà dels continguts, això pot ser un problema. Així doncs, en què cal fixar-se abans de contractar, a més de les sèries o pel·lícules?

El primer que cal aclarir és que hi ha més serveis a més dels cinc esmentats en aquesta pàgina, però ens hem volgut centrar en els principals. En comú tenen que tots costen més o menys el mateix, llevat Amazon Vídeo que és gratuït en contractar el servei Prime d'aquesta plataforma de venda, pel qual s'obté enviaments gratuïts durant un any i que costa 20 €. Netflix per la seva banda ofereix tres tipus de subscripcions, els preus van dels 8 als 12 euros / mes i que ens permet veure més dispositius alhora -segons el paquete- i contingut HDR amb resolució 4K en la més cara.

És precisament el nombre de dispositius disponibles per utilitzar simultàniament un dels principals elements a tenir en compte. En una casa tipus de quatre persones, avui dia, no és estrany trobar-se amb dos mòbils, una tauleta, un ordinador i una Smart TV. Possiblement ara mateix s'estarà vostè dient que malgrat haver-hi quatre persones, no es posen tots els dispositius alhora. És cert. Però en la majoria de plataformes tampoc, una per cada membre de la nostra família per exemple. De les cinc plataformes únicament Netflix ofereix la possibilitat -encara que sigui pagant- d'usar alhora fins a quatre dispositius. Així, mentre el pare veu una sèrie, la mare pot estar veient una altra i els fills també. En aquest cas és Filmin qui pitjor servei ofereix ja que només permet l´ús de un únic dispositiu. En el cas dels que es poden activar -encara que no estiguin reproduint- el nombre sol ser il·limitat. Crida l'atenció el cas d'HBO, que només permet donar d'alta cinc dispositius, dels quals se´n podran utilitzar simultàniament dos. I cinc són pocs en moltes cases en què hi ha televisions, ordinadors, mòbils, tauletes, consoles de videojocs ... Amb aquesta limitació es perd la comoditat de tenir l'aplicació en tots nuestos gadgets.

Curiosament el tipus de dispositiu que farem servir és un altre factor a considerar ja que no totes les plataformes són compatibles amb qualsevol d'ells. D'aquesta manera veiem com Rakuten TV -abans Wuaki- i Amazon Vídeo no són compatibles amb l'Apple TV, o que Filmin no es pot veure ni en la PlayStation 4 ni a la Xbox One. Per contra, HBO i Netflix són compatibles amb gairebé tots els dispositius del mercat. I després hi ha el tema de les Smart TV, que és una altra història.

És compatible la meva Smart TV?

Convé tenir en compte una cosa fonamental per tots aquells que tenen una Smart TV: la compatibilitat, o no, de cada televisor amb aquestes plataformes.

Fabricants com LG, Panasonic, Philips, Samsung, o Sony tenen les seves pròpies apps compatibles, però no en tots els casos hi ha ni en totes les marques funcionen. Passa que fins i tot dins d'una mateixa marca de televisors ens podem trobar amb televisors que tenen la seva pròpia aplicació d'Amazon Video, HBO o Netflix -solen ser les habiturales- però que no estan per a altres televisions del mateix fabricant. I convé deixar clara una cosa: la millor experiència d'usuari amb qualsevol d'aquestes plataformes de vídeo en streaming l'ofereix gairebé sempre l'aplicació nativa de la Smart TV. En aquest cas el millor és mirar el web de cada plataforma què televisors són compatibles abans de contractar ja que pot ser un factor determinant.

¿Sense connexió? ¿I el 4K?

Moltes d'aquestes plataformes permeten la descàrrega d'aquestes pel·lícules i sèries per poder-les veure quan no tenim connexió de dades, com ara en un avió. De nou Netflix ofereix el millor servei en aquest sentit ja que permet descarregar gairebé tot el seu catàleg, mentre que HBO és la pitjor en no deixar descarregar res. Rakuten TV deixa descarregar únicament les pel·lícules comprades, la qual cosa la penalitza bastant, i Filmin només les sèries.

El futur de la televisió és en resolució 4K, i tots els fabricants estan ja apostant per aquesta tecnologia. Igual que algunes d'aquestes plataformes. Tant Netflix com Amazon Vídeo no només ofereixen ja prou contingut en Ultra Alta Definició, sinó que també ho fan amb noves tecnologies d'imatge, com l'HDR o Dolby Vision. A l'altre costat de la balança ens trobem a HBO i a Filmin, que no ofereixen cap contingut 4K.