El retorn a l´escola ha estat tradicionalment motiu d'alegria per a molts. El retrobament amb els amics després de l'estiu, els canvis físics, el retorn als esports escolars... Però en els últims anys un turbador element anomenat ciberassetjament està fent que aquest feliç retorn sigui un trauma per a molts joves del nostre país.

El Cyberbullying s'ha convertit en un veritable problema per a molts estudiants, però també per a molts pares que veuen impotents com els seus fills pateixen l'assetjament dels gamberros de tota la vida. Però ara amb més crueltat. Abans, quan s'acabaven les classes acabava l'assetjament. Almenys fins a l'endemà. Ara els acosadors persegueixen a les seves víctimes fins a les seves cases i el seu entorn familiar a través de les xarxes socials. Facebook, Instagram, Snapchat o WhatsApp s'han convertit en els vehicles en els quals transportar un nou tipus d'assetjament que ha portat a alguns joves fins i tot al suïcidi. Però comença a haver-hi solucions.

Aquest any va néixer la que és la primera app capaç d'obtenir proves legals d'assetjament a menors en cas que hi hagi un judici. El seu nom és Parental Clic i després d'haver-la provat cal rendir-se a l'evidència: és realment útil. El primer que cal aclarir és que tant en aquest cas com en el de Qustodio cal comptar amb la col·laboració dels nostres fills. Ells han de saber que en tot moment tindrem accés a l'ús que li donen al seu mòbil.

Però Parental Clic va molt més enllà d'un simple control de continguts gràcies al seu «botó del fort». Una vegada configurat, en cas d'una forta sacsejada del telèfon s'activa la geolocalització i l'enregistrament tant d'imatges com d'àudio per obtenir així proves legítimes de l'assetjament i dels acosadors. La geolocalització permet a més conèixer el lloc exacte de l'assetjament, una cosa fonamental en cas de judici. Parental Clic funciona mitjançant subscripció i té un preu de 29€ a l´any.

Qustodio és l'altra gran plataforma per assegurar-nos que l'ús que els més joves fan dels seus dispositius mòbils sigui segur. En aquest cas es pot tenir control de les xarxes socials, per la qual cosa es sap des del primer moment si els nostres fills estan patint algun tipus d'assetjament i per part de qui. Igual que en el cas de Parental Clic es poden monitorizar diversos dispositius, obtenint informació de cadascun d'ells.

Els informes de Qustodio són realment complets, i ofereixen fins i tot una cronologia d'on ha estat el nostre fill al llarg del dia i quin apps ha utilitzat a cada moment, incloent el temps d'ús de cadascuna d'elles. A més es pot crear un horari d'ús, per la qual cosa es podria, per exemple, bloquejar el mòbil a la nit de dilluns a divendres.

El «botó del pànic» de Qustodio -solament compatible amb Android- envia una alerta a quatre contactes de confiança en cas d'emergència, donant la geolocalización del jove assetjat. Qustodio també funciona mitjançant subscripció i costa 43 € a l´any.