Els atemptats de l'11 de setembre de 2001 van obrir una nova era audiovisual i han donat peu a nombroses pel·lícules i sèries que hi fan referència. Però poques ficcions ho han fet amb l'esperit crític de The looming tower, minisèrie de deu episodis que reconstrueix la descoordinació entre cossos de seguretat durant la preparació dels atacs. Produïda per la cadena Hulu, està disponible des d'avui al servei de vídeo d'Amazon.

Creada per Dan Futterman, guionista de Capote i artífex de la molt reivindicable En terapia, The looming tower proposa un arc narratiu molt ambiciós que no es limita als fets de 2001. Servint-se d'una estructura temporal fragmentada, però sempre mostrant successos que revelen nombroses causes i efectes, la minisèrie explora els punts clau de la rivalitat entre CIA i FBI, el motiu principal pel qual un atac a gran escala es va poder preparar i executar sense que cap agència acabés de saber com i quan.

Veiem moltes intrigues de despatx, sí, i també moltes converses de rerefons polític, però al mateix temps assistim als preparatius dels atemptats (filmats, per cert, sense grans estridències visuals, i s'agraeix) i a les seves devastadores conseqüències. Però sempre amb una mirada molt crítica i la constatació, implícita però igualment molt dura, que no hem après res del que va passar. Un dels principals mèrits de The looming tower és la seva contenció dramàtica, i més tenint en compte que tracta uns fets i uns personatges que fàcilment podrien incórrer en determinats convencionalismes. L'espectador pot arribar a pensar que el que mira no deixa de ser una reconstrucció gairebé documental d'uns successos prou coneguts, però la sèrie té la virtut d'explicar les coses amb un sentit del suspens realment efectiu. Els mèrits es deuen, també, a la gran feina de tot el repartiment, encapçalat per Jeff Daniels (el seu paper, per cert, és un dels més aconseguits de la funció), Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg, Wrenn Schmidt, Tahar Rahim i Alec Baldwin.