Escric aquesta ressenya a bord de l' MSC Meraviglia mentre sura en el port de la Valeta, Malta, poc abans que l'impressionant vaixell salpi rumb a Barcelona, la primera i última parada d'aquest creuer. Dies enrere, a la terminal marítima catalana no vaig haver de fer cua per presentar la documentació, ni per embarcar, ni per res perquè viatjo en la categoria MSC Yacht Club. M'ofereixen Prosecco, però opto per aigua i, així i tot, confio que no se'm noti gaire a la cara que no acostumo a viatjar a preferent. La meva cabina és la 14.003, molt espaiosa -cap un llit de matrimoni i un sofà còmodament- i té balcó. Cada matí tinc la premsa en el pom de la meva porta, puc gaudir de l'spa i dormo entre llençols blancs de cotó egipci. Totes les nits trobo un detall a la meva cabina: una ampolla de cava, maduixes banyades en xocolata, una nota escrita a mà desitjant-me bona nit. L'atenció està molt cuidada. Com si llegissin la ment del viatger, la tripulació de servei s'anticipa. No hi ha esperes en el restaurant amb la mà aixecada per demanar una tassa de te o una mica de pa. Els treballadors a bord ho saben. Han après a «llegir» el passatge.

David, l'assistent de majordom que atén la meva cabina, és natural d'Hondures. Somriure permanent i sempre impecable. Fa deu anys que viu a la flotació i pot comunicar-se en cinc idiomes. Giovanni Massa, Hotel manager, confirma que a bord treballen persones de 66 nacionalitats. Marcella Sandelina és de Madagascar: «Cuido als passatgers com a la meva família. Això no és només el meu treball, és la meva casa». Ella vigila que les cabines que se li han assignat estiguin perfectes i que els hostes als quals atén gaudeixin de l'estada.

En aquest vaixell hi caben unes 7.000 persones entre passatgers i tripulació, però només els que estem en règim Yacht Club -al voltant de 200 viatgers- podem accedir a aquesta zona tan exclusiva del vaixell on s'han allotjat Ricky Martin o Sofia Loren. I, al capdavant d'una de les àrees més importants del vaixell, una dona. Rosalía Scaldaferri fa vint anys que treballa en creuers i des de fa set mesos dirigeix l'MSC Yacht Club. «Els clients són molt exigents aquí», reconeix. També confessa el seu amor pel mar i per la seva ocupació. En l' MSC Meraviglia les bicicletes volen, les escales desafien la lògica i és possible caminar per les parets. D'acord, hi ha truc. Es tracta de l'únic espectacle en el món que realitza el Cirque du Soleil a un vaixell.

No és l'única cosa que crida l'atenció: les escales brillen gràcies els cristalls Swarovski, hi ha més de 5.000 tipus d'aliments a bord, es consumeixen 30 tones de fruita a la setmana i dues més de vegetals. En el creuer es fa el pa cada dia i compta amb la seva pròpia fàbrica de mozzarella de búfala i de xocolata. Ho explica Massimo Lazzari, Food and Beverage manager.

També tinc l'ocasió de parlar amb la màxima autoritat a bord, el comandant Mattia Manzi. Si bé cada setmana es fa fotos amb tots els passatgers que així ho desitgin en el famós «sopar del capità», no és l'única ocasió en què és barreja amb els viatgers, encara que aquests no ho sàpiguen. Explica que es passeja discret per tot el creuer per observar. Sense uniforme, és clar. Però és impossible que aquesta ciutat flotant passi desapercebuda cada vegada que atraca en un port. Hi ha qui ni tan sols baixa a explorar les ciutats per les quals passa. No és el meu cas. Visito Barcelona, Marsella, Gènova, Civitavecchia -feia sis anys que no nevava allà! -, Palerm i La Valletta. L'illa de Malta es queda enrere oferint una vista meravellosa mentre el creuer s'allunya de la terra ferma per solcar la Mediterrània. Quan és publiqui aquest article ja estaré una altra vegada a la redacció, davant d'una pantalla, teclejant sobre actualitat. Sense brisa marina i sense maduixes a la meva taula. Torno a la realitat.