La connexió de dades més avançada que existeix és, a més, suficientment potent com per carregar un ordinador portàtil amb una bateria externa. Aquesta evolució electrònica és, a més, elèctrica.

Corria l'estiu de 2014 quan l´organització que s'encarrega d'establir els estàndards i especificacions dels protocols USB va anunciar-ne un de nou denominat USB-C o USB 3.1. Entre les seves bondats ens trobàvem amb una major taxa de transferència de dades, un connector reversible molt més petit amb vores arrodonides, i sobretot una major potència elèctrica. El març de 2015, menys d'un any després, sortia al mercat el primer ordinador portàtil amb aquesta tecnologia: el MacBook d'Apple.

Al principi les mirades es van centrar en l'extraordinària velocitat d'aquesta nova connexió, però el pas del temps ens ha portat a descobrir que un port USB-C és una mica més que velocitat. Suposa més vida útil per a un ordinador, més temps d'ús de la seva bateria.

Fins ara la càrrega d´un portàtil convencional es feia a través d'un connector al qual se li endollava un carregador. D'altra banda ens trobàvem els ports USB per connectar discos durs; HDMI, VGA, DVI o DisplayPort per a les pantalles externes; Thunderbolt per a discos i pantalles... Però la càrrega elèctrica sempre requeria un connector que solia ser diferent en cada ordinador i fabricador.

La connexió USB-C permet de forma universal que a un ordinador se li pugui connectar un disc dur, un llapis de memòria, un monitor, una impressora, un lector de targetes de memòria... I tot a la mateixa connexió. Però és que, a més, aquesta mateixa connexió serveix per carregar l´ordinador. I el mòbil. I la tauleta. Això s´ha aconseguit gràcies al fet que la connexió USB-C suporta fins a 5 ampers a 20V, la qual cosa suposa poder carregar fins a 100W de potència. Així, per exemple, el MacBook Pro que ens ha servit de prova ve amb un carregador de 87W. I això és molt de watt. Perquè es faci una idea, el carregador al qual endolla el seu mòbil cada nit és d´entre 2 i 5W.

Potència a la carrera

Si tota aquesta potència elèctrica es podia transmetre a través d'un cable de dades, i no un d'elèctric, era qüestió de temps que al mercat sortissin bateries externes per carregar aquests nous portàtils. I així ha estat.

Ja hi ha moltes bateries externes USB-C capaces de carregar els cada vegada més nombrosos mòbils que tenen aquesta connexió, però poques tenen potència suficient per carregar un ordinador professional com aquest d'Apple. I encara que la càrrega és lenta, l'ordinador funciona durant molt més temps.

La Powerstation USB-C XXL de Mophie 1 -150 €- té una capacitat de 19.500 mAh i una potència de 30W. Recoberta de tela, la seva construcció és robusta i permet allargar l'ús de l'ordinador fins a quatre hores, depenent del treball que s'estigui realitzant. També té un port USB convencional amb el qual carregar qualsevol dispositiu mòbil.

L'Spectre USB-C Power Pack d´HP 2 -180 €- té una mica més de capacitat -20.100 mAh- que l'anterior, i un port USB-C més en el lateral. En aquest cas estem davant la nova línia d'accessoris de luxe d´HP, cosa que es nota en el cable de tela i la funda de neoprè que inclou.

I ara ja pot deixar de fregar-se els ulls. Efectivament, hi ha ordinadors que es carreguen amb una bateria externa. Encara que no amb qualsevol.