La Comissió d'Urbanisme de Girona ha aprovat definitivament la modificació del Pla Especial del Port de Roses que regula els usos que l'espai ha de tenir, les edificacions permeses i busca impulsar-hi l'activitat. L'Ajuntament va aprovar aquest canvi a mitjans d'aquest any amb l'objectiu de clarificar què s'hi podia fer i permetre el trasllat de la depuradora de marisc, que fa anys que està pendent de marxar de la carretera del Far. El document estableix, entre d'altres aspectes, que s'hi puguin ubicar instal·lacions de petites dimensions per construir-hi barques o fer-hi activitats d'aqüicultura.

L'equip de Govern va donar llum verd a aquesta modificació el mes d'abril amb l'objectiu d'aclarirs els usos permesos a l'extrem sud-est del Port, (la franja adjacent a la carretera del Far), regulant les característiques de les edificacions que s'hi podran construir, així com les activitats permeses. L'objectiu era augmentar l'activitat econòmica i comercial del sector pesquer, així com permetre el trasllat de la depuradora de marisc, de l'empresa Servimar.

L'Ajuntament assegura que el canvi permetrà aquesta actuació i des de l'empresa asseguren que s'han fet tots els tràmits i que s'ha presentat el projecte per fer-ho possible. De moment, però, no s'han donat més detalls del projecte ni quan serà possible. "A partir d'ara es mirarà que compleixin tots els condicionants i després se'ls podrà donar llicència", assegura la regidora d'Urbanisme, Sílvia Ripoll.

De fet, el Pla especial es va aprovar l'any 2008 però aleshores no s'hi preveia el seu trasllat. Un any després l'empresa va fer públic un projecte valorat en 1,3 milions d'euros que ja preveia ubicar-se al port. Segons explicaven, aleshores, l'actuació s'havia adaptat al document i al conveni que van signar l'Ajuntament i la Generalitat per evitar l'enderroc de la planta de filatejat que un jutge havia determinat arran d'una denúncia i al costat de la qual es preveia ubicar la instal·lació. I és que l'actual depuradora es troba es zona de domini públic maritimoterrestre i havia de marxar. El canvi en el document regula ara aquestes activitats i permetria la seva instal·lació, que a partir d'ara es podrà abordar.

Definint els espais

Amb la modificació, els espais que integren la zona sud-est del port passen a catalogar-se com a àmbit industrial-pesquer i àmbit d'escar. El primer d'ells ocuparà l'espai situat a ponent del moll de Ribera i es reserva a les activitats relacionades amb la pesca i aqüicultura així com als usos d'emmagatzematge, comercial (excepte restauració) i sociocultural. En total, s'hi preveu una superfície de 3.552 m2. Pel que fa a l'àmbit d'escar, amb una superfície de 12.421 m2 i situat a l'extrem meridional del port, permetrà les activitats de reparació, conservació, neteja i manteniment d'embarcacions, així com la construcció amb mètodes tradicionals d'embarcacions de fusta de petites dimensions. Aquí es permetrà edificicar un màxim de 1.425 m2, en una sola planta i una alçada màxima de 6 metres.