Una trentena de veïns i membres de diferents entitats socials es van concentrar ahir per evitar un nou desnonament al barri dels Cendrassos de Figueres. Els participants es van aplegar al portal del domicili de la família que havia de ser desnonada al carrer Vicens Bou on, de manera pacífica, van cridar consignes contra el sistema bancari i a favor dels afectats, una dona de 68 anys i el seu fill que tenen un deute de 180.000 euros amb un banc. Tot i que el desnonament estava programat per a tres quarts de deu del matí d'ahir, finalment els jutjats de Figueres el van aturar pels volts de les onze. La regidora d'Habitatge, Sònia Trilla, assegura que després que la PAPH els posés en coneixement del cas van fer arribar un informe dels Serveis Socials sobre el cas però que, tot i això, el procés es va decidir tirar endavant. "Ahir al matí mateix els vam fer arribar una petició per escrit demanant que s'ajornés dos mesos fins que se'ls pogués trobar un lloc on viure i, finalment, el jutjat ho va acceptar", diu Trilla.

L'actuació estava prevista per ahir i és el primer desnonament que s'havia de fer des que el passat mes de juliol es va constituir la Comissió Tecnicopolítica i Social d'Atenció als Afectats per Desnonaments. La Comissió està formada per l'equip de Govern de CiU, els diferents grups de l'Ajuntament així com per membres tant del Consell Comarcal com d'associacions de veïns i entitats socials de la ciutat.

Alguns dels membres de la PAPH, que van participar a la concentració de suport, van lamentar que en la primera oportunitat per demostrar la seva utilitat, la seva presidenta, l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, no hi hagués assistit per donar suport a la família afectada i representar, d'aquesta manera, la part política de la comissió. Malgrat això, des de l'Ajuntament asseguren que han fet les peticions necessàries per tal d'evitar que el desnonament es produís. Ara, diuen, es treballarà per a trobar-los algun tipus de lloguer social en el termini de dos mesos que els ha donat el jutjat.

El problema de les execucions hipotecàries, segons les entitats socials, no para de créixer a la ciutat. I és que, segons diuen, calculen que hi ha prop de 400 expedients oberts només a Figueres pendents que el jutjat n'ordeni l'execució. Una realitat que obliga, afirmen, a accelerar els mecanismes de protecció per a totes les famílies que en els propers mesos es poden veure.

Dificultats pel lloguer social

L'Ajuntament ja va manifestar a aquest diari les dificultats que està tenint amb les entitats bancàries per aconseguir que cedeixin pisos a preus assequibles per al lloguer social. Fins i tot, va dir Trilla, els han ofert habitatges per sobre dels preus de mercat.

Per això, l'equip de Govern ha decidit prioritzar les negociacions amb les API i els particulars que, de moment, veuren bé les bonificacions de fins al 95% en l'import de l'IBI pels pisos que es destinin a usos socials.