Figueres acollirà del 20 al 24 de febrer la tercera edició del Festival Internacional del Circ en el que hi haurà fins a 24 atraccions mai vistes a Europa que representaran 65 artistes de 14 països diferents. El director del certament, Genís Matabosch, va assegurar ahir que les xifres superen les de les dues edicions anteriors i situen l'esdeveniment com el més important de l'Estat i el tercer a nivell europeu. El recinte firal serà de nou l'escenari de fins a 12 representacions durant cinc dies amb capacitat per a 25.000 espectadors. Les entrades poden adquirir-se des d'ahir al web del festival, però en només tres setmanes ja s'han venut un 24% de l'aforament entre els espectadors d'anteriors edicions. Matabosch ha quantificar en gairebé 600.000 euros el cost del certament i ha recordat que les administracions hi aporten "només" el 25%. Un risc, va dir, que molt pocs promotors assumeixen en temps de crisi.

La tercera edició amplia de 22 a 24 els números representats -12 per a cada semifinal- i se seguirà el model d'espectacle blau, vermell i gala d'or. També s'incrementen els artistes, que passen del 56 al 65 i la quantitat de països representats per sumaran 14. La voluntat és mostrar la consolidació d'aquest festival que, segons Matabosch, ha tingut un ampli ressó internacional i que està considerat com un dels més importants que se celebren actualment.

Després de l'èxit de l'any passat, es mantindrà la carpa per a 2.250 localitats però s'afegirà una sessió el divendres a la tarda, a dos quarts de sis, i es duplicaran les sessions per al públic escolar, passant de dues a quatre. Així, de les 12 funcions previstes, vuit seran obertes al públic i quatre per a les ecoles. Les entrades, que es van posar a la venda ahir a través d'un web en quatre idiomes, tenen un preu que oscil·la entre els 15 i els 40 euros, mantenint les tarifes de l'edició anterior. El titulars del carnet Jove o els universitaris, en canvi, podran optar a preus especials que aniran des dels 10 euros fins als 35 depenent de la butaca escollida. Matabosch va insistir en la importància d'aquesta celebració i va explicar que en només tres setmanes ja s'han venut més de 6.000 localitats entre els espectadors d'altres edicions amb els que s'ha contactat. Aquesta dada suposa gairebé el 24% del total de les entrades disponibles i que s'ha aconseguit sense cap mena de promoció. Aquesta situació que, segons el director, es dóna en molt pocs esdeveniments, es deu a "l'alt grau de satisfacció dels espectadors" i només es pot comparar amb "grans concerts de rock". Matabosch va defensar també el conveni que fa unes setmanes es va tancar amb l'Ajuntament de Figueres i que va ser molt criticat pels grups de l'oposició. En aquest sentit, va assegurar que el pressupost del festival se situa els 560.000 €, uns 110.000 més que l'any passat. "La magnitud de la celebració i la qualitat no permet tenir xifres inferiors", va afegir. En aquest sentit, va concretar que les administracions aporten un 25% del cost, amb l'Ajuntament de Figueres i la Diputació com a principals contribuents i que el 14% l'assumeixen patrocinadors privats.El 61% restant l'assumeix el promotor, Circus Arts Foundation. Una dada que, va assegurar, molt pocs assumeixen en una situació com l'actual i que implica "un triple salt mortal".

L'alcaldessa, Marta Felip, va insistir també en la importància del certamen i va assegurar que es tracta d'una eina de promoció de la ciutat així com una manera de projectar-se al món. "El festival encaixa perfectament en l'estratègia de promoció econòmica i turística de l'equip de Govern pel gran retorn econòmic que té en sectors com ara l'hostaleria", va afegir.