Bussejadors de la unitat de mesures contra mines de l'Armada i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil han fet detonar aquest dijous una mina d'uns 300 quilos de la Segona Guerra Mundial a 50 metres de la costa de la cala Pelosa, en ple Parc Natural del Cap de Creus. L'artefacte el van trobar uns bussejadors a finals del passat mes de setembre quan, finalitzada la temporada d'estiu, recollien les boies dels amarraments de la cala. Aquest és el quart artefacte d'aquestes característiques que es detona a la costa més propera a Roses, a l'Alt Empordà, en els darrers anys. L'artefacte hauria arribat al Cap de Creus arrossegat per algun temporal provinent del Golf de Lleó.

Desenes de curiosos s'han acostat aquest dijous al migdia a la cala Pelosa, en ple Parc Natural del Cap de Creus, a l'Alt Empordà, per presenciar la detonació d'una mina de la Segona Guerra Mundial que un grup de bussejadors va trobar a 50 metres de la costa i a uns 12 metres de profunditat a finals del passat mes de setembre quan retiraven les boies que s'utilitzen per senyalitzar els amarraments de les embarcacions d'esbarjo.

Com ha explicat el cap del Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de les comarques gironines, Fernando Aguirre, l'operatiu per detonar l'artefacte va començar ahir dimecres informant de la prohibició de navegar a menys de dues milles nàutiques de cala Pelosa, així com prohibint el bany a l'àrea més pròxima. Aquest matí, i un cop assegurat el perímetre de la zona per part dels Mossos d'Esquadra, bussejadors de la unitat de mesures contra mines de l'Armada i els GEAS han fet una primera valoració de l'estat de la mina per escollir el millor mètode per la seva detonació.

El tinent de l'Armada, Víctor Manuel Romero, ha explicat que davant el mal estat de l'artefacte, que fins i tot ha impedit identificar-ne el model exacte, s'ha optat per la seva destrucció amb una càrrega explosiva davant la impossibilitat de manipular-lo i tenint en compte que la distància amb la costa era òptima per un tipus d'actuació d'aquestes característiques.

Així, passades la una del migdia i un cop assegurat completament el perímetre i activat el protocol de seguretat, els especialistes han procedit a la detonació de la mina. Una detonació que s'ha fet al segon intent perquè quan tot estava preparat, els bussejadors han detectat un important banc de peixos que n'ha retardat l'execució.

Quart artefacte d'aquest tipus a Roses

Fernando Aguirre ha recordat que aquest és el quart artefacte d'aquestes característiques que detonen en els darrers anys a l'àrea de Roses, però que en els últims 17 anys s'han detectat 24 mines més de diferents tipus. A l'hora d'explicar el fenomen, Aguirre apunta a la proximitat del Golf de Lleó i al fet que en els darrers 60 anys s'han viscut dues guerres, la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, que van deixar molts artefactes sense explotar com les principals causes.