Un equip de bussejadors de la unitat de mesures contra mines de l'Armada i el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS) de la Guàrdia Civil van fer detonar ahir al matí la mina d'uns 300 quilos i de la Segona Guerra Mundial que es va localitzar a uns 50 metres de la costa de cala Pelosa, en ple Parc Natural del Cap de Creus i del municipi de Roses. L'artefacte, tal i com avançava ahir Diari de Girona, el van trobar uns bussejadors a finals del passat mes de setembre quan, finalitzada la temporada d'estiu, recollien les boies dels amarraments de la cala. Amb aquesta troballa ja són quatre els artefactes d'aquestes característiques que es detonen a la costa propera al poble en els darrers anys. La mina hauria arribat al cap de Creus arrossegada per algun temporal provinent del golf de Lleó.

L'artefacte era semblant als altres que s'han trobat a la zona i també com el que fa dos anys es va localitzar també a tocar de la costa, a l'Almadrava: de forma circular i amb punxes al voltant que tenien la funció d'activar-se quan passava un vaixell pel damunt i després explotaven. Malgrat la troballa es va decidir no restringir el pas a la zona per la distància que tenia amb la costa i per la profunditat a la qual es trobava, entre dotze i quinze metres. Ahir agents especialitzats en tècniques d'explosius marins es van desplaçar des de Cartagena fins al municipi per inspeccionar la mina i, posteriorment, fer-la explosionar. El sistema habitual per fer aquestes pràctiques passa per fer prèviament càrregues de poca intensitat per fer marxar els peixos de la zona i evitar danys majors.

El perquè de la localització d'artefactes de la Segona Guerra Mundial en aquesta zona és un misteri però els experts creuen que es podria deure al seu desplaçament des del golf de Lleó per forts temporals marítims. I és que, en els darrers anys, s'han trobat fins a quatre artefactes d'aquestes característiques a la costa més propera al municipi.

Diverses troballes a la zona

El darrer va ser localitzat fa gairebé dos anys a la platja de l'Almadrava. En aquell cas, també pesava prop de 300 quilos i es va fer detonar de forma controlada per evitar que hi pogués haver perill. Dos anys abans, el 2009 i també a l'Almadrava, se n'hi va trobar un altre i aquest estiu al Port de la Selva també es va fer explotar un projectil de la Guerra Civil, que es va localitzat a la platja del Cau de Llop i a només cinc metres de la costa.