Els treballs previs per a la reconstrucció de dues de les cantoneres del baluard de Sant Andreu han posat al descobert una part de la muralla exterior de la Ciutadella de Roses que estava enterrada. Ara, l'Ajuntament diu que estudiarà posar-hi algun tipus de passera per permetre que els visitants puguin veure aquesta part del perímetre de la construcció. L'actuació de rehabilitació forma part de les millores que s'estan fent des de fa temps a aquesta fortificació i estan pressupostades als comptes per aquest any amb un import de 185.000 euros.

Una empresa ha dut a terme en els darrers dies l'estudi per poder fer la d'aquesta part externa de la Ciutadella, situada a tocar de la ronda de circumval·lació del municipi. Tal i com va avançar el regidor de Cultura, Marc Danés, a Empordà TV, els treballs previs han consistit a comprovar el nivell de fonamentació d'aquestes cantoneres on es vol intervenir per tal de comprovar el seu estat i veure on s'iniciava el perímetre de la muralla.

Durant la intervenció, però, també es va fer una altra prospecció que va permetre descobrir una part de la muralla original que hi havia i que estava enterrada.

Danés assegura que ara el que faran és estudiar la possibilitat de construir una petita passera que permeti que la gent pugui acabar de visitar tot el perímetre exterior de la ciutadella.

La imatge "original"

A banda de la troballa i un cop fet l'estudi preliminar de la zona on s'actuarà, s'iniciaran els treballs per tornar a col·locar les pedres que hi falten per tal que torni a tenir la imatge original.

Per això, està previst que es facin servir blocs de pedra de Figueres, que és la mateixa que hi ha a la resta de les cantonades de la fortificació.

La intervenció s'emmarca en les actuacions de millora i conservació del patrimoni del municipi així com amb la voluntat de restablir el perfil que tenia originàriament la muralla exterior d'aquest recinte defensiu. De fet, aquesta és una de les inversions més destacades del pressupost d'aquest 2014.