Un grup de joves d'entre 16 i 20 anys partiparan en tasques de neteja a l'entorn de l'espai el Corral de la Gala de Cadaqués, un espai on Dalí i la seva musa passaven llargues estones i que està pendent d'una rehabilitació. Es tracta d'una iniciativa que s'emmarca en la 4a edició del programa "Okup'Alt", que forma en oficis de forma gratuïta joves que no han tingut oportunitat d'estudiar o treballar. Com en altres ocasions, se'ls instruirà en tres àmbits: forestal, "manetes" i comunicació audiovisual. El projecte es va iniciar dilluns i els 44 participants faran actuacions reals a una vintena de municipis.

Es va iniciar fa quatre anys com una prova pilot i, segons el regidor de Joventut del Consell Comarcal Pere Giró, el projecte està totalment consolidat. De fet, diu, no para de crèixer i ja s'ha passat dels 42 participants de l'any passat als 44. S'han seleccionat d'entre 90 inscrits i als que no hi han pogut entrar, se'ls derivarà a d'altres projectes ocupacionals que es fan a Figueres.

La formació se centrarà en l'àmbit forestal (que es va iniciar arran del foc de l'estiu de 2012), en el de la comunicació audiovisual (centrada en l'administració de les xarxes socials que demanden moltes empreses) i en les tasques de reparació. En l'apartat forestal i de "manetes" és on més bona acollida hi ha entre els municipis. Per això, una vintena d'ells han demanat que els joves hi facin pràctiques ajudant-los a pintar cementiris, desbrossar lleres, tancaments o reparacions. Giró va destacar que l'exit de les altres edicions ha fet que, per exemple, Cadaqués hagi demanat que un grup de joves participi en tasques de neteja a l'entorn d'aquest espai on Gala i Dalí passaven temps abans de tenir la totalitat de Portlligat. "Això demostra que tenim solvència", va insistir. L'apartat de comunicació audiovisual s'està duent a terme a la Fundació Clerch i Nicolau i la resta se centralitzarà des del castell de Sant Ferran de Figueres.

A banda d'això, també se'ls oferiran xerrades sobre trànsit o drogodependències i sobre com elaborar currículums o passar entrevistes de feina.

Dos dels participants en Youssef i l'Abimael, van assegurar ahir a la presentació de la nova edició del pla que es tracta d'una experiència única per a persones que, com ells, per un motiu o per altre van deixar prematurament la seva formació acadèmica. "Jo vaig estudiar primer i segon de batxillerat a l'institut de Castelló però l'últim curs no em va anar gaire bé i ho vaig deixar. Després ja no vaig fer res", va explicar en Youssef de 19 anys. L'Abimael, en canvi, diu que no va aconseguir acabar ni el quart d'ESO i després no el deixaven repetir perquè ja tenia 18 anys. "Em va arribar la carta a casa oferint-me aquesta oportunitat i no podia desaprofitar-la perquè estava sense fer res", insisteix. Tots dos esperen que aquesta iniciativa els alenti a continuar estudiant i tenir més possibilitats per aconseguir trobar feina. De fet, segons les dades de l'edició de l'any passat, 32 dels 42 participants van acabar la formació. D'aquests, sis van tornar a estudiar; quatre més ho faran aquest curs; dos van aconseguir feina en empreses i dos més es van fer autònoms.