Aquí tenim el problema que tothom es coneix i ni la policia ni ningú fa res per por», etzibava un dels assistents a la trobada organitzada a Figueres pel PP amb el regidor de Via Pública i Disciplina del PP a l´Ajuntament de Badalona, Daniel Gracia, que va posar sobre la taula el model que el seu partit està portant a terme a la ciutat. D´entre els assistents, hi havia veïns dels barris Juncària Parc Bosc, el Culubret o la Marca de l´Ham.

La portaveu del grup a Figueres, M. Àngels Olmedo, va explicar que la conferència es va organitzar arran de les denúncies d´inseguretat que ha rebut per part de veïns d´alguns d´aquests barris, que conviuen de prop amb la comunitat gitana. I així es va constatar a la trobada. La majoria es van queixar que la policia no hi va o hi va poc i que s´enfronten diàriament amb greus problemes de civisme i convivència. Especialment, els que es troben propers a la zona oest. Hi falta política de carrer i agents de proximitat. «Això no se solucionarà mai», va afirmar un altre dels assistents.

El debat generat va dur fins i tot a plantejar la possibilitat d´organitzar-se davant del desencís polític i les poques eines que, creuen, tenen davant de l´administració. Un dels assistents va assegurar que «fins ara vivia en una zona considerada alta però des de Nadal fins ara han obert entre 20 i 30 cotxes». També un altre veí del Culubret afirmava que «tothom sap el que passa al barri gitano i jo he vist municipals parant un cotxe amb un nen sentat gairebé al volant. Després marxen com si res». Per això, va ­demanar als regidors assistents -els tres que té el PP- que facin alguna cosa o «ho haurà de fer la ciutadania».

Olmedo va dir que cada vegada tenen menys eines per poder «exigir» el compliment de les ordenances o que s´apliqui «mà dura» contra les conductes incíviques. De fet, va explicar als assistents que tenen menys possibilitats de fer preguntes als plens, però va insistir en què no paren de reclamar actuacions. Alguns dels veïns van criticar la tasca de l´àrea de Seguretat i Olmedo va acabar dient, fins i tot, que no descarten demanar la dimissió del regidor de l´àrea. «A cada ple li preguntem pel que els veïns ens feu arribar però mai té la informació», va dir la regidora del PP. El cas de Badalona va sorprendre molts dels assistents i Olmedo va afirmar que, en gran part, tenia punts en comú amb Figueres.

El regidor de Badalona va explicar les mesures de sancions i actuacions contundents i poc ­populars per «acabar» amb problemes d´incivisme o de «sobreocupació», però va alertar als veïns que no es una tasca fàcil ni ràpida. «Tampoc és qüestió de dretes ni d´esquerres sinó de prioritats i nosaltres les ­teniem molt clares. No us diré que tot s´ha solucionat però estem en vies de fer-ho», va insistir. Alguns dels veïns, però, van assenyalar que la situació no és extrapolable a la ­capital altempordanesa. Sobretot, pel ­volum de població d´un i altre lloc. «Aquí és com un poble i ningú s´enfrontarà a un altre quan sap que té les de perdre», van afirmar.