La majoria de víctimes de la suposada xarxa de proxenetes que tenia com capitost al propietari del macroprostíbul de la Jonquera (Alt Empordà), José M., han declarat que aquest els reclamava deutes de fins a 6.000 euros pels bitllets d'avió per viatjar a Espanya que els van facilitar per entrar com turistes.

En la segona sessió del judici que s'està celebrant en la Secció Quarta de l'Audiència de Girona contra José M. i set suposats membres més d'una xarxa que portava noies del Brasil i les feia exercir la prostitució fins que saldaven el seu deute, avui només han declarat quatre presumptes víctimes, tres a la sala i una en videoconferència.

De les dotze suposades víctimes citades avui i que van denunciar els fets davant la policia i en fase d'instrucció, només ho han fet quatre, tres d'elles testimonis protegits, mentre que cinc d'elles no han estat localitzades, a una l'està buscant la policia i a una altra finalment les parts han renunciat perquè hi ha hagut problemes per poder dur a terme la videoconferència.

De les que sí han declarat, només una d'elles ha dit que havia estat portada a Espanya enganyada perquè li van dir que treballaria com cambrera, i la resta ha mantingut que van contactar amb Rodrigo R., un membre de la trama al Brasil, ja fora en persona o via Internet, i que havien vingut a Espanya amb bitllets d'avió pagats per la trama i amb els diners necessaris per poder entrar com a turistes.

Totes elles han assegurat que sabien que venien a exercir la prostitució i han relatat d'una forma bastant similar les condicions de vida i treball que tenien al Club Edèn de Melianta (Girona), on majoritàriament prestaven els seus serveis.

Per exemple, han concretat que la "plaça" valia 63 euros (60 d'allotjament i menjar i 3 euros de llum), i els serveis 66 euros -60 més 6 pel canvi de llençols-, que podien entrar i sortir lliurement però que si volien fer festa un dia havien de pagar 20 euros, i si no anaven a treballar entre dijous i diumenge tenien una multa d'uns 300 euros.

Han explicat que alguns dels processats, principalment Rodrigo R., el seu exparella Luís R., Thirce Adriana R. (germana de Rodrigo) i Eduardo O. (el seu marit), una vegada al país, les anaven a buscar a l'aeroport, les acollien a casa seva i les portaven al club.

La trama els comunicava que havien de pagar uns 2.500 euros pel bitllet d'avió i unes altres despeses "al club", però les testimonis no han sabut concretar a qui havien de pagar exactament, si a un encarregat o a José M., el propietari.

Dues d'elles han dit haver saldat el deute "ràpidament", una en 15 dies.

Només una de les víctimes, que ha declarat per videoconferència, ha mantingut que va arribar a Espanya enganyada creient que treballaria de cambrera i que una vegada al club li van treure el passaport.

A més, ha reconegut que només va treballar dues o tres vegades i que únicament va estar al club uns dos mesos, cosa que explicaria per què li van dir que "només se'n podria anar d'allà quan pagués els 6.000 euros que devia" ja que encara que no treballés, havia de pagar diàriament els 63 euros per plaça.

El fiscal demana penes d'entre 14 i 20 anys per al gerent del macroprostíbul "Paradyse" de la Jonquera, José M., i per a set persones més, acusades de formar una xarxa de proxenetes que, entre 2009 i 2010 van portar a Espanya noies des del Brasil per exercir la prostitució.

Està previst que el judici duri tota la setmana i que demà segueixi amb declaracions de policies i més testimonis.