de corral a refugi de galaInauguració el 1957 amb convidats com Georges Kller, l'escultor Ramon Sabi o el cor de pescadors localsLa llar de foc que va dissenyar Salvador Dalí per a Gala, al corral que li va comprar a Cadaqués. Salvador Dalí a Portlligat el 1960, amb Pere Bonada, el pastor de Queralbs a qui va comprar la propietat.L'estat actual de l'interior amb un element dalinià, l'escalfapanxes amb el nom de Corral de la Gala i el bust de la musa a banda i banda. Al fons, la cuina.

Salvador Dalí va comprar el Corral de la Gala el 1953 a un pastor transhumant de Queralbs amb la intenció que fos un refugi perquè la seva musa s'evadís. El va transformar i va ser centre de festes i performance fins que va quedar en desús, sobretot per la compra del Castell de Púbol. L'Ajuntament el va adquirir el 1995 i ha decidit restaurar-lo el més fidelment possible al que va ser. L'objectiu és que el 2015 estigui restaurat per incorporar-lo als equipaments culturals de la població i obrir-lo al públic. El cost es calcula en 400.000 euros i es busca finançament públic i privat.

"És el quart edifici per excel·lència de Dalí" després del Teatre Museu, la casa de Portlligat i el castell de Púbol. Ho remarcava l'alcalde de Cadaqués, Joan Figueras, en la inauguració de la commemoració dels 25 anys de la mort del geni. La restauració d'aquest espai és el projecte principal.

El gran coneixedor de Dalí, el cadequesenc Pere Vehí, va trobar la primera referència al corral al Diario de un genio, amb data del 4 de juny de 1953 on Dalí deia: "Gala ha trobat, a l'entrada de Cadaqués, un corral. Ella vol comprar-lo per transformar-lo i ja ha parlat amb el pastor". Era el ramader de Queralbs Josep Bonada. Dalí li va comprar a la família per 35.000 pessetes el 1953 i el 1957 el va inaugurar amb una gran festa. L'Ajuntament el va comprar per sis milions el 1998. Compta amb mil metres quadrats, 262 de construïts. En formen part quatre espais: el pati exterior, la sala principal, la cuina i un altell. En cada un és present l'emprempta daliniana. Una gran xemeneia dissenyada pel geni presideix la sala principal. A l'accés a la cuina, un escalfapanxes esculpit a la paret amb el bust de gala a banda i banda obra de l'escultor Ramon Sabi. També es pot veure en una de les parets una flor de lis. La cuina, construïda en un annex, té una finestra daliniana rectangular i torta. A la part superior hi hauria l'estança dormitori. Des d'allà, es pot veure un joc òptic amb la unió de la part superior de la llar de foc que es convertia en el capçal del llit. L'alcalde remarca que el pintor va convertir el Corral de la Gala "en una més de les seves obres d'art". Per això tots els elements dalinians s'esperen restaurar amb cura per preservar-los. L'Ajuntament està recopilant fotografies per conèixer exactament com era l'espai i conèixer l'activitat que s'hi havia portat a terme fins a caure en desús uns anys més tard.

Va servir perquè la musa seleccionés models per al pintor, per fer-hi festes o performances. Hi van passar personatges com Marcel Duchamp, Michèle Descharnes; s'hi van vestir els primers dissenys de Paco Rabanne; o s'hi van rodar escenes de la pel·lícula L'aventure prodigieuse de la Dentellière et du Rhinocéros.

La regidora de Cultura de Cadaqués, Clàudia Pomés, ha explicat que es vol convertir en un espai cultural dedicat a la figura i obra de Dalí i que tothom pugui visitar i conèixer. Agunes empreses ja han mostrat la seva predisposició a aportar-hi diners. "El binomi Cadaqués i Dalí obre portes", conclou l'alcalde, que espera que se sumi al triangle dalinià (teatre, castell de Púbol i casa de Portlligat).