El fiscal ha mantingut la petició de 14 anys de presó per a l'amo del macroprostíbul de la Jonquera (Alt Empordà) i l'ha assenyalat com el cervell de la xarxa que captava noies des del Brasil per obligar-les a prostituir-se. Per a l'acusació pública, no hi ha dubte que Moreno i els set acusats restants s'aprofitaven de les joves, forçant-les a exercir durant tota la setmana i, en alguns casos, "lligant-les als clubs indefinidament" per poder saldar els deutes. El fiscal ha mantingut les demandes de fins a 20 anys i mig de presó per a la resta de processats, i només a un li ha modificat a la baixa perquè li ha tret un delicte d'amenaces. Amb els informes de les parts, el cas queda vist per a sentència.

Recta final del judici que ha durat tota la setmana a l'Audiència de Girona. Després de la tanda de declaracions, aquest divendres s'han escoltat les gravacions que formaven part de la investigació, i que la policia va fer punxant els telèfons mòbils als acusats.

A la majoria de converses, els processats parlaven entre uns i altres en portuguès. Entre les trucades que s'han sentit a sala, però, en destacava una en castellà, on es podia escoltar perfectament la veu de José Moreno. Aquí, el propietari del macroprostíbul parlava amb un subordinat que havia anat a recollir dues noies que acabaven d'arribar.

Entre d'altres el propietari dels bordells li demanava si havia explicat a les nouvingudes quines eren les condicions. "Has parlat amb elles i els hi has dit com va tot?", deia Moreno. I en un altre fragment de la conversa, afegia: "Ja saben què han de fer; el 50% de tot allò que facin és per pagar les despeses, perquè ja que ens n'encarreguem, com a mínim recuperar els diners aviat".

Després de la prova documental, s'ha entrat ja en conclusions definitives i informes. El fiscal ha mantingut la petició de 14 anys de presó per a José Moreno, a qui considera el cervell de la trama. L'acusació pública tampoc ha modificat res per a sis imputats més (que serien els qui captaven les noies i els encarregats del bordell 'Edén', un dels dos on les forçaven a exercir). Per a aquests, demana penes que s'estenen entre els 11 anys i mig i els 20 anys i mig de presó.

A un li treu amenaces

Només per a un dels acusats, Rodrigo Rodrigues, el fiscal ha modificat la petició inicial de pena. Aquest processat es troba actualment en presó i, d'entrada, s'enfrontava a 20 anys i mig entre reixes. Ara, però, el fiscal ho ha rebaixat fins als 18 anys i sis mesos, perquè li ha tret un delicte d'amenaces que li imputava.

El fiscal imputa a tots els acusats un delicte contra els drets dels ciutadans estrangers i un altre contra els drets dels treballadors. I a alguns dels imputats, a més, els hi suma els de prostitució i amenaces.

Segons l'acusació pública, durant el judici ha quedat clar que tots vuit acusats integraven una xarxa -liderada per Moreno- que entre els anys 2009 i 2010 es va dedicar a portar noies enganyades des del Brasil. "A algunes, se'ls havia ofert treballar com a cambrera o ballarina", ha dit el fiscal. Un cop aquí, però, el ministeri públic sosté que se les forçava a prostituir-se als bordells Edén de Melianta (Pla de l'Estany) i Eclipse de Mont-ras (Baix Empordà) fins a saldar el deute.

"Se'ns ha intentat fer creure que les noies s'allotjaven com qui estigués en un hotel, pagant 60 euros al dia, i que podien fer allò que volien", ha subratllat. I hi ha afegit: "Però en realitat, allò que passava era que se les explotava, obligant-les a exercir tots els dies de la setmana i, en alguns casos, lligant-les indefinidament als clubs si no podien pagar els diners".

Alternativament, 7 anys

De manera alternativa, el fiscal ha fet una segona petició de pena. En cas que el tribunal consideri que els acusats no van cometre cap delicte contra els ciutadans estrangers, l'acusació demana que se'ls condemni a tots per un d'associació il·lícita. En aquest cas, Moreno s'enfrontaria a 7 anys de presó. I els set acusats restants, a penes d'entre 5 anys i mig i 12 anys i mig de presó.

Les defenses, per la seva banda, han demanat l'absolució per als seus clients. El judici, que s'ha celebrat durant cinc dies a la Secció Quarta de l'Audiència de Girona, ha quedat vist per a sentència.