Figueres ha decidit que tancarà en contenidors la ferralla que es dipositi al la deixalleria que té a la zona del Firal per evitar els robatoris d'aquest tipus de material, que des de fa temps es produeixen a la zona. L'espai està gestionat per l'empresa mixta amb capital municipal Fisersa Ecoserveis S.A i està oberta durant tota la setmana en uns horaris determinats. El regidor delegat, Pere Giró, assegura que no es tracta d'un problema greu però que sobretot passa amb aquest tipus de deixalles i que estan decidits a posar-hi punt i final. De fet, aquest problema també es dóna en altres punts com ara Sant Jordi Desvalls, on fa uns mesos van decidir restringir-hi l'accés.

El regidor i alguns dels treballadors de la zona admeten que la situació fa molt de temps que es produeix. Segons sembla, els lladres s'enfilarien per les reixes pels volts de les dues del migdia, que es l'horari en que l'equipament està tancat. El seu botí sol ser la ferralla però, segons alguns testimonis, en alguns casos també s'emporten alguns objectes com ara pantalles velles o radiadors.

Giró diu que tenen constància d'aquests fets i que, per això, han decidit prendre mesures. En aquest cas, optaran per confinar la ferralla en contenidors tancats que impedeixi que les persones no autoritzades se la puguin endur impunement.

Un problema generalitzat

L'edil assegura que aquesta problemàtica també passa en d'altres deixalleries d'aquest tipus. Per exemple, a Sant Feliu de Guixols el passat mes de març va plantejar la possibilitat de posar-hi més vigilància després que les mesures com ara aixecar una tanca perimetral o la instal·lació de càmeres de videovigilància a l'entrada no donessin els resultats esperats. En aquest cas, com que només hi havia un empleat que regulava l'accés a l'equipament, els lladres s'emportaven els materials amb total tranquilitat, després d'entrar-hi amb l'excusa de llençar algun material.

A Sant Jordi Desvalls, en canvi, van decidir anul·lar l'accés mitjançant el sistema de targetes magnètiques i van establir un horari d'obertura amb atenció de personal. L'actuació, que es va adoptar fa uns mesos, es feia després que s'hi detectessin abocaments incontrolats però també alguns robatoris.

L'espai de Figueres, situat al carrer Itàlia, obre de dilluns a divendres de nou a dos quarts de dues del migdia i de dos quarts de tres fins a les sis de la tarda. Els dissabtes ho fa fins a dos quarts de sis i els diumenges només de deu a dotze del migdia. D'entre els residus que s'hi poden dipositar de forma gratuïta hi ha bateries, ferralla, fluorescents, fustes, medicaments, olis vegetals, papers, piles, pintures, restes de poda, rodes, roba, electrodomèstics, runes, frigorífics, radiografies, tòners o estris vells, entre d'altres.

L'equipament compta amb diversos contenidors on es poden deixar les restes. La mesura que proposen ara és que en el cas de la ferralla quedin tancat en un d'aquest recipients per evitar que s'ho puguin emportar.