L'Ajuntament de l'Escala ha elaborat uns quaderns pedagògics sobre l'espai natural de les Planasses per donar-lo a conèixer als escolars. Part de la zona havien estat antics terrenys militars que l'Ajuntament ha comprat recentment. Es considera un espai estratègic de gran interès i es volen difondre els seus valors naturals.

Els quaderns que ha treballat l'àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament s'han elaborat amb la col.laboració de les escoles locals l'Esculapi i Empúries, el Camp d'Aprenentatge d'Empúries i el Centre de Recursos Pedagògis de l'Alt Empordà. A més, tenen una versió web amb apartats adreçats als alumnes i professors (http://salpatx.wordpress.com). Una vegada al portal s'ofereix el material a l'alumne o al professorat. Es disposa de sis fitxes per als escolars amb informació per exemple, de la geografia o de l'acció del temps i de l'home. També hi ha guies per al professorat i s'ofereix una bibliografia complementària.

L'espai natural de 41 hectàrees va convertir-se en base militar als anys 40 quan el ministeri de Defensa s'hi va instal.lar fins el 1992. En quedar en desús es va obrir la possibilitat de recuperar un sòl que havia estat expropiat a particulars. Han hagut de passar més de vint anys perquè es culminés el traspàs a l'Ajuntament. Actualment, a més, forma part del Parc Natural d'El Montgrí, les Medes i el Baix Ter. Es tracta d'un espai davant de mar que s'ha mantingut sense urbanitzar i que manté uns valors naturals importants que ara es volen potenciar.

El regidor de Medi Ambient, Àngel Rodriguez, ha explicat que "aquest és un espai estratègic i de gran interès des de molts punts de vista i ens sembla molt interessant que els centres educatius puguin treballar en el seu coneixement".