Els pescadors de Roses van incrementar un 66,8% les captures el 2013, uns resultats que s'atribueixen a la decisió de limitar la pesca en un dels caladors on van detectar que hi havia molts alevins. Ara, aprofitant el mes que estaran aturats per la veda, faran reunions per estudiar si tornen a aplicar-ho a altres caladors. Intentaran que l'administració els doni suport científic per tal de avaluar amb dades fiables els resultats.

"Ens vam adonar al maig que hi havia un percentatge d'alevins molt alt" al calador, ha explicat el president de la Confraria de Roses i de la Federació gironina, Antoni Abad. La mida era comercialitzable però no arribava a la talla de primera maduresa. Van reunir als pescadors i se'ls va plantejar la proposta.No tothom n'estava convençut, explica el president de la Confraria, però els van dir que "és un crim matar aquest peix que no té un valor comercial molt alt i si el gestionem bé ens trobarem que el peix és molt més gran". I ho van provar aplicant el Pla de Gestió del Golf de Roses per reduir les captures de lluç petit.

Les 22 embarcacions d'arrossegament de la flota rosinca van estar vuit mesos, des que es va prendre la mesura a finals de maig fins aquest gener, sense pescar al calador El Segon, de sis milles per tres d'amplada. Abad ha informat que només hi pesquen els de Roses i, per tant, no s'hi ha pescat. Durant aquest temps una comissió de seguiment de sis embarcacions va vetllar perquè les barques locals complissin l'acord, va anar avaluant l'abundància i la mida del lluç, i també els seus desplaçaments a altres caladors.

El que es van trobar els pescadors és que la pesca de lluç al voltant del calador s'incrementava respecte altres temporades. "Feia molts anys que no n'haviem tocat tant", constata el presidenta de la Confraria.

Malgrat no tenen un estudi científic, les xifres de pesca els fan pensar que la mesura ha estat més que efectiva. El 2012 es va subhastar 169.882 quilos de lluç, mentre l'any passat la xifra va ascendir a 283.504 quilos. En el compte global de l'any, l'increment de subhasta de tot tipus de peix a la llotja ha estat del 35%. Els pescadors estan molt satisfets per la xifra de captures però no del preu que ha estat molt baix i, per tant, no els ha permès notar un increment econòmic en la mesura.

Tot i això, estan disposats a estudiar si es repeteix. Els pescadors creuen que podria ser una alternativa a la veda, l'aturada de l'activitat de les barques que s'ha fet els darrers tres anys. La propera serà del 3 de febrer al 5 de març. Per avaluar-ho, Abad posa de manifest que hagués estat molt positiu poder comptar amb seguiment científic i tornaran a intentar que l'administració s'hi impliqui perquè considera que "en aquestes èpoques que està tot tant malament, costa molt, necessitem temps per fer un pla de gestió, estudiar bé els caldors i potser no caldrà estar tot un mes parat", planteja Abad.

Plantegen que una possibilitat seria repetir l'experiència en les zones on detectin de nou molt alevins de lluç o potser ampliar-ho a altres espècies com la maire o el pop. La primera espècie és habitual al litoral català entre els 30 i els 500 metres, tot i que pot arribar als 1000.

Dels 2,5 milions de quilos de peix que es van suhabastar el 2013, la captura més important és la sardina amb 602.996 quilos. La segueixen l'anxova amb 395.624 quilos; 203.051 quilos de maire; 193.724 quilos de pop; 112.212 quilos de sorell; 74.749 quilos de canana; 62.490 quilos de gamba; 55.233 quilos de rap; 21.540 de calamar; i 20.577 d'escamarlà.