antenes

06.02.2014 | 07:36
antenes
antenes

"L'Ajuntament ha d'anar implorant la companyia perquè pagui els costos del seu error o si no haurà de carregar la indemnització"

Llegeixo a la crònica d'avui de la Gemma Tubert (ahir per a vostès), que la Sala del Contenciós Administratiu ha sentenciat que "no s'ha acreditat l'existència de cap dany efectiu, real i econòmic avaluable" provocat per les antenes instal·lades al barri del Poble Nou de Figueres, resolució que em sembla de meravella, a veure si serveix com a raó dissuassiva enfront de les demagògies ecologistes en general, però radioelèctriques en particular que estem patint darrerament. Perquè el que està passant és que volem aprofitar-nos i gaudir dels beneficis del desenvolupament científico-tecnològic però, amb una postura irresponsablement infantil, no volem arrossegar amb les conseqüències. Tenim un tan elevat sentit de l'estètica que volem electricitat però amb MAT i altres instal·lacions soterrades sense reparar en despeses, que la salut pot esperar, o que els costos els assumeixin les companyies perquè, és clar, elles no són "d'eixe mon", no formen part del sistema econòmic del país. Deu ser per això (ho llegeixin amb to de sarcasme, si us plau) que les arques públiques, mitjançant l'INI, no van haver de salvar FECSA de la fallida, que ja m'agradaria que algun d'aquests economistes catindepens valoressin a quants espoliadors PERs equivalen les ajudes obtingudes. O, si volen quelcom més general encara, que ens expliquin quan ens ha costat, ens costa i ens constarà encara mitjançant recàrrec en el rebut elèctric, la parada nuclear decretada en el seu dia pel Govern socialista en virtut d'aquell famós "¿Nucleares? No, gracias".
Però tornant a Figueres, si repassem detingudament la informació de la companya i establim un calendari de fets, podem apreciar que les antenes foren instal·lades el 1998 amb la legalitat avalada per la corresponent llicència municipal i que va ser més tard que l'Ajuntament figuerenc va redactar un pla d'instal·lació de repetidors en el que no només no es contemplava el ja prèviament autoritzat sinó que donava un plaç per a retirar-lo. I aquí és allà on es troba la mare del ous: La companyia concessionària no desmunta la instal·lació sobrevinguda il·legal però amb drets adquirits, i l'Ajuntament no li obliga ni ho fa de manera subsidiària perquè sap que haurà d'indemnitzar pel dret arrebassat per una decisió administrativa posterior o fer-ho assumint les despeses. (No s'estranyin, és pa de cada dia, en aquest país, que els governants prenguin decisions equivocades les conseqüències de les quals han de ser posteriorment indemnitzades amb diners públics).
Què passa finalment? Doncs que uns veïns temorosos, (segurament a casa seva no veuen la TV que fa més mal que les nuclears existents, ni cap mòbil per a que les radiacions no els afectin el cerebel, ni...) exigeixen el compliment de la darrera normativa i, com que, pel dit, l'Ajuntament no els fa cas, recorren a la justícia que els dona la raó en termes estrictament procedimentals.
Així doncs, les antenes hauran de ser retirades, però mentrestant l'Ajuntament ha d'anar implorant la concessionària perquè sigui ella la que pagui els costos del seu municipal error o si no la indemnització l'haurà de carregar a l'haver dels comptes públics. S'adonaren els reclamants d'aquest "petit" detall? Perquè el resultat final serà que, excepte un petit miracle, tota la ciutadania pagarem la tossuderia falsament ecologista d'un quants a no ser que estiguin disposats a reclamar la responsabilitat patrimonial dels que decidiren erròniament.

Enllaços recomanats: Premis cinema