L'Estat considera que els edificis del passeig d'Empuriabrava, a Castelló d'Empúries, no tenen cap valor i han d'anar a terra. Així han respost a les al.legacions presentades dins el procés de l'Ajuntament per declarar-los Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) com a emblemàtics. L'alcalde, Xavier Sanllehí, considera que l'Estat mai ha tingut cap interès en resoldre aquest tema i estan disposats a arribar als tribunals per evitar l'enderroc.

Dins el conjunt d'Empuriabrava s'argumenta que hi ha una sèrie d'edificis que s'han acabat convertint en emblemàtics com la torre del club nàutic o l'edifici ocupat durant anys per la discoteca passarel.la al passeig. Se'ls inclou al catàleg d'espais protegits , els de la platja com a conjunt d'edificis d'estil mediterrani. L'Estat no ho veu així i no en té prou que es declarin BCIL per decidir que no cal el seu enderroc. Sant Feliu va fer una operació similar amb un edifici dissenyat per l'arquitecte Rafael Masó. Pel regidor del PP, Julià Genovés, no és comparable, però per Sanllehí sí, i està disposat a batallar "si fan un tracte diferent".

De fet, segons l'alcalde, l'Estat no està gaire interessat en resoldre aquest tema. Al darrer ple celebrat dijous on s'aprovava la protecció de diversos edificis va manifestar que "nosaltres fem passos contra una administració que no ha fet gaire per resoldre el tema". Va aclarir que hi ha diferències entre l'actitut dels responsables a la delegació de Girona i la de Madrid on sí havien mostrat disposició a solucionar-ho. Per intentar que sigui així s'espera tenir reunions amb les dues parts. Si finalment volen l'enderroc, l'Ajuntament anirà als tribunals.

El passeig d'Empuriabrava es va donar en concessió als anys 80 i va véncer el febrer de 2011. Va haver-hi una pròrroga de dos estius i a inicis del 2013 es va entrar el projecte d'enderroc. La Generalitat donarà la concessió dels edificis a l'Ajuntament que vol explotar el passeig. Considera que mantenir els edificis amb una renovació pot suposar un estalvi. Des de dijous estan protegits com a Bé Cultural d'Interès Local. El ple ho va aprovar definitivament juntament amb el Rentador públic, el Pont Vell, l'Asil Toribi Duran Garrigolas, la Capella de Sant Antoni, el Club Nàutic d'Empuriabrava i el conjunt escultòric Tapiola.