La Iaeden-Salvem l'Empordà s'oposa que el nou Bulli, amb les dimensions del nou projecte que es presentarà avui, un 250% més que l'actual edifici, s'ubiqui a cala Montjoi. Consideren que l'espai és insuficient per a un projecte d'aquestes característiques i per l'afluència de visitants que preveuen perquè s'hi ha afegit un museu. Des de la Generalitat defensen que la nova proposta planteja un edifici molt integrat a l'entorn i que l'accés es farà des de Roses en busos amb un sistema de reserves. El cuiner Ferran Adrià presentarà avui el projecte elBulli1846 en un acte a Barcelona.

Per la portaveu de la Iaeden-Salvem l'Empordà, Bàrbara Schmitt, "no és el lloc amb la dimensió que ha agafat ara" perquè "una cosa és, per exemple, un laboratori d'investigació i una altra cosa és un museu". L'entitat remarca que la construcció prevista és de gairebé tres mil metres quadrats, enfront dels 1312 que preveia el primer projecte. A més, inclou la presència del museu i serveis annexos. La Iaeden ha explicat que "ho justifiquen per l'èxit de l'exposició per on han passat 650.000 persones, però si ho volen portar a cala Montjoi, tampoc no hi ha lloc per aquesta afluència de gent". Perquè el projecte es pugui fer realitat, la Generalitat l'ha de declarar d'interès públic de primer ordre perquè se situa dins el Parc Natural de Cap de Creus i les normatives actuals no permeten l'edificació.

L'entitat, davant el proper tràmit, ha fet arribar una carta oberta als diputats del Parlament on planteja els dubtes. Als exposats fins ara hi sumen crítiques per la manera com es tramitarà. L'entitat apunta que l'objectiu de la llei per declarar-lo d'interès públic és donar permís a un projecte que "no és compatible amb vàries figures legislatives de planejament urbanístic i ambiental".

Ells demanen als parlamentaris si s'ha avaluat prou el precedent d'excepcionalitat que constituiria la llei proposada i si s'ha tingut en compte que el Parlament "decidiria sobre un projecte d'interès públic de primer ordre, però sense considerar el primer principi de participació i democràcia, com és l'exposició pública del projecte".

Schmitt considera que "no pot ser que no es pugui fer a cap altre lloc de Roses, en un edifici existent o si volen fer en un de nou amb una arquitectura d'avantguarda, però no en un lloc on ara ja se sobrepassa la capacitat de l'espai".

Des del Departament de Territori i Sostenibilitat defensen que el projecte és molt integrador. La mateixa Generalitat va proposar plantejar una construcció més horitzontal i no tant en alçada. El projecte actual té més superfície però moltes instal·lacions soterrades i un conjunt integrat a l'entorn. El punt en superfície on hi ha més alçada són dos metres, remarquen. Pel que fa a l'afluència de visitants, estaria previst el sistema de busos llançadora des de Roses i un sistema de visites regulades que impedís l'aglomeració de gent a cala Montjoi. Finalment defensen que el projecte de Llei del Parlament comportarà exposició pública, es debatrà i es votarà.

El cuiner Ferran Adrià va presentar a Londres a l'agost El Bulli 1846, l'esperit d'un projecte amb un nom que fa referència als plats que va crear al restaurant de Roses. El conjunt i detalls de l'esperada proposta es coneixeran avui en una presentació oficial a Catalunya amb la presència del cuiner, l'arquitecte, Enric Ruiz-Geli, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila.