Roses s'ha vist obligada a actuar al camí de ronda després de veure que l'Estat no fa cas de les peticions. Un dels trams, de Canyelles a l'Almadrava, està en molt mal estat amb els tubs d'aigua al descobert, el ferm molt malmès i sense cap protecció a la banda dels penya-segats. S'està estudiant com actuar-hi per reduir el risc. A més, en breu s'adjudicarà un projecte que havia elaborat el Ministeri de Medi Ambient d'accés a la Murtra i la Rustella.

Des de fa temps Roses adverteix l'Estat de la urgència d'actuar en alguns dels trams de la costa. És el cas del recorregut entre Canyelles i Almadrava, molt concorreguts per persones que practiquen esport. Les pluges han anat erosionant el sòl del camí deixant al descobert els serveis, les canalitzacions de l'aigua i les arrels dels arbres. Fins i tot els punts on hi ha una capa d'asfalt hi ha esboranys. El 19 d'agost un ciclista va resultar ferit greu en caure a les roques des del camí. Per la situació del ter?reny el rescat va ser complicat amb la participació de mitjans aeris, terrestres i marítims.

El ministeri de Medi Ambient és conscient de la situació perquè fins i tot s'ha visitat la zona. El juliol de l'any passat l'alcalde en aquell moment, Carles Pàramo -ara regidor- informava que el projecte està redactat des de fa temps, s'ha modificat en dues ocasions i té un cost de 952.000 euros. Però ni aquí ni en altres punts arriben les inversions i s'ha decidit assumir el manteniment d'una part important de la població on hi ha molta afluència de veïns i també turistes que hi passegen. De fet, l'Ajuntament està actuant en altres punts del recorregut més propers.

La regidora d'Urbanisme, Sílvia Ripoll, ha explicat que en breu s'espera començar millores al camí d'accés a cala Murtra i a cala Rustella. També es trobava en mal estat i es va decidir tirar endavant un projecte del Ministeri de Medi Ambient a qui s'ha demanat permís per actuar. El conjunt de la inversió són 120.000 euros, la meitat per a cada un dels trams. Hi ha punts amb pendents i que són de difícil accés. Es resoldrà això, senyalització i es posaran barreres de protecció on sigui perillós.

El camí de ronda enllaça Roses i Cadaqués, 22 quilòmetres que es poden recórrer a peu, amb trams més propers a la trama urbana i altres més feréstecs. En el tram rosinc són 17 quilòmetres, 12 dels quals discorren pel parc natural de Cap de Creus, mentre que els cinc restants ho fan en trama urbana. Només estaria afectat pel deteriorament un 10% del total del recorregut. Els camins s'han convertit en recursos turístis importants per la població, cosa que obliga a tenir-los en bon estat.