Un 30 % dels veïns de Viladamat van anar ahir a votar a la primera consulta popular d'una part del pressupost municipal, el 15 % que es destina a millores i rehabilitacions. D'entre les cinc propostes sotmeses a votació, les quatre més votades van ser el paquet de millores a l'escola; a l'edifici de l'Ateneu; la construcció d'algunes tanques; i les millores als camins del pla. Per a l'alcaldessa, Irene Palol (CUP), "el resultat és molt positiu, tot era benvingut, però ens havíem fixat la fita d'aconseguir un centenar i l'objectiu és aconseguit perquè una tercera part del poble és representativa".

De les 381 persones majors de 16 anys que podien votar, 106 van exercir ahir el dret a vot en la tercera consulta que organitza el govern de la CUP però la primera per al pressupost.

De les cinc propostes, s'ha descartat crear una zona de passeig a l'entrada de la carretera de l'Armentera perquè ha estat la menys votada. La que més puntuació ha obtingut ha estat, amb 78 vots, les millores a l'escola. En segon lloc amb 34 vots, l'actuació a l'edifici de l'Ateneu i els vestidors a la zona esportiva. Es tracta d'un edifici no molt antic però amb algunes deficiències. La tercera, amb 31 vots, la construccio de tanques; i en l'últim lloc l'actuació a camins del pla. Aquí s'hi inverteix cada any en manteniment però s'ha decidit fer-hi una actuació més important.

El procés de consulta és el tercer que celebra Viladamat després que es preguntés per un tema concret d'un conveni amb una empresa en la primera experiència i la segona vegada pel projecte que l'Ajuntament ha presentat a les ajudes del Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC). Amb el pressupost s'ha permès decidir sobre una part perquè la majoria de la inversió, com la partida de personal, no es pot modificar. La resposta dels veïns ha estat superior a les altres consultes, en què els participants van estar per sota el 20 %. Per això l'alcaldessa ho valora positivament i constata que creuen que "van canviant les inèrcies".

A partir d'ara, ja disposen d'un reglament aprovat i un Consell de Poble cosntituït que podrà proposar un màxim de quatre consultes l'any. El govern de la CUP espera repetir l'any vinent amb el pressupost però l'alcaldessa destaca que una vegada creats els mecanismes, "les iniciatives ja no han de sortir de l'Ajuntament, a partir d'ara poden sortir del nostre municipi".

El procés per poder votar el pressupost va començar al darrer ple municipal amb l'aprovació del reglament de participació. Posteriorment es va constituir el Consell del Poble que està integrat per 17 membres: els regidors del consistori, el jutge de pau, un representant de cada associació i dues persones escollides per sorteig. Els veïns van poder presentar propostes que l'Ajuntament va revisar per si alguna era inviable, per exemple, per tema de competències. Les acceptades es van portar al Consell de Poble, que les va agrupar en cinc paquets d'uns cinc mil euros cadascun.