L'Ajuntament de Figueres reconstruirà el claustre del convent dels Caputxins amb columnes fetes amb materials moderns amb l'objectiu d'aconseguir un espai més per fer-hi concerts i actes a l'aire lliure. La intervenció en aquest espai no estava prevista al projecte inicial però el Govern municipal ha decidit incloure-ho per connectar tot l'edifici i dotar-lo de més usos. De moment, s'està redactant el projecte i la previsió és que s'enllesteixi un cop ja s'hagi obert l'equipament convertit en auditori, la primavera de 2015. L'alcaldessa, Marta Felip, diu que l'espai permetrà recuperar un "gran desconegut" de la ciutat i aconseguir un nou equipament cultural.

L'espai, que segons sembla ja havia estat el claustre del convent tot i que no en queden restes visibles, s'havia utilitzat durant anys com a magatzem i compta amb una teulada de vidre de nova construcció. La idea amb la qual es treballa ara és eliminar el sostre i recrear un claustre de la època amb columnes que, alhora, permeti connectar amb l'auditori i l'espai de l'edifici annex que està destinat a tallers i oficines del centre històric. També s'eliminaran les barreres arquitectòniques i s'aconseguirà un espai polivalent més per fer-hi actes i concerts de diferents formats.

De moment, encara no s'ha concretat la quantitat amb la qual està valorat el projecte perquè tot just s'està elaborant però l'Ajuntament diu que es comptarà amb els diners que s'han obtingut amb estalvis de les dues primeres fases de rehabilitació del convent. "La intenció és obrir l'auditori de forma independent i mentrestant anar acabant aquesta part", asseguren.

Acabant la segona fase

Mentrestant, les obres de rehabilitació de la segona fase avancen segons el previst i estaran acabades a principis de l'any vinent. En aquests moments, s'estan revestint les estructures acústiques, col·locant el paviment, reconstruint la cripta i restaurant in situ part de les pintures del segle XIX que van aparèixer durant els treballs. La directora del projecte de restauració, Mercè Marqués, diu que tant a la sala com a l'entrada de l'equipament hi conviuran els elements millor conservats dels dos moments decoratius trobats.

Dos moments històrics

"Els primers, un caputxí de més de cinc metres i un altre del qual només es conserva la cara i una creu, es col·locaran a l'entrada juntament amb un Sant Roc amb un gos i un àngel. La resta dels elements del retaule arquitectònic conservables es mantindran en aquest punt de la nau principal", assegura. La previsió és que la restauració completa de les pintures acabi a l'estiu. Un cop s'hagi enllestit aquesta fase, l'Ajuntament preveu destinar 800.000 euros més a dotar del mobiliari necessari l'auditori juntament amb l'adequació dels accessos al recinte. De fet, s'hi han d'instal·lar unes grades retràctils amb capacitat per a unes 300 persones.

La rehabilitació de l'equipament -que compta amb fons de l'1% cultural de l'Estat- es va iniciar l'any 2011. Durant la primera fase, s'hi van destinar 1,5 ,milions i la segona estava pressupostada en 1,3 més. L'Ajuntament, però, diu que els estalvis que s'han fet en el marc d'aquestes dues parts de la intervenció permetran rehabilitar el claustre d'aquest edifici complementant-lo i dotant-lo de més usos.

L'alcaldessa assegura que l'equipament ajudarà a acabar amb el dèficit d'espai culturals que fa anys que arrossega la ciutat. "A banda de recuperar patrimoni històric, també es crea un auditori en un barri que no és al centre de la ciutat i això ajudarà a dinamitzar aquesta zona nord de Figueres", afirma.