L'Ajuntament de Figueres ha posat a licitació el contracte privat de compravenda d'habitatges construïts per destinar-los al lloguer social. Els propietaris de pisos tenen des d'ara i fins al 22 d'abril per presentar les seves ofertes per a les que el Govern municipal té previst destinar 300.000 euros que podrien arribar fins als més de 800.000 en els proper dos o tres anys. Les principals condicions que s'estableixen passen perquè els immobles tinguin un mínim de 55 metres quadrats de superfície interior útil i que es pagarà per un màxim de 80 metres quadrats.

L'equip de Govern de CiU va anunciar fa temps la voluntat de destinar part del Fons del Patrimoni del Sòl a aquesta finalitat amb l'objectiu de fer front a situacions d'emergència social. De moment, es preveu pagar fins a 300.000 euros i un màxim de 113.000 per pis però el valor total s'elevaria fins als 818.181 euros en posteriors contractes pels propers anys. En el plec de condicions, s'estableixen fins a cinc zones que van des del centre a barris més perifèrics com el Culubret, el Mon Millor, el Bon Pastor o la Marca de l'Ham. A la primera zona -compresa entre el centre, el carrer Nou o l'avinguda Salvador Dalí- es pagarà un màxim de 1.418, 98 euros per metre quadrat. A la zona del centre històric, els Fossos, l'avinguda Marignane, el Poble Nou, la Creu de la Mà o Correus el preu passaria als 1.261,31; a l'Eixample, Cendrassos, Rally Sud o Olivar gran disminueix fins als 1.103,65; a Horta Capallera, Turó Baix i Parc Sol fins als 945,98 euros i al Culubret i d'altres barris de l'oest fins als 788,32 euros.

A banda d'això, l'Ajuntament demana que els pisos tinguin un mínim de metres quadrats, dues habitacions, menjador i cuina -que poden estar junts- i un bany. Una altra de les condicions és que estiguin en bon estat i que la llicència de primer ocupació sigui posterior a 31 de desembre de 2009. També han d'estar alliberats de deutes i càrregues. Pel què fa a la puntuació, un cop d'obrin les ofertes es tindrà en compte aquelles que ofereixin preus més baixos o més ben ubicats així com les prestacions que tinguin. Al darrer ple el primer tinent d'alcalde, Manel Toro, va manifestar que no descarten tampoc comprar-ne a bancs si aquests hi participen en bones condicions. "Si ens ofereixen, per exemple, 50 pisos, creiem que s'haurà d'estudiar", va dir.