L'Ajuntament de Figueres va anunciar a finals de l'any passat que estava treballant amb la voluntat d'aconseguir crear una ruta a l'entorn de diferents espais vinculats a Dalí, més enllà de la visita al Museu. La idea era incloure al circuit turístic la casa natal -que té el projecte encallat per l'Estat- i la casa on va passar la seva joventut. Per això, es van fer trobades amb els propietaris -alguns dels quals hi viuen- per abordar-ho. Un d'ells, Lluís Carbó, assegura que ho veuen bé i que entenen que és part de la història del geni però diu que cal trobar "la fórmula" per a fer-ho possible. El regidor de Promoció Econòmica, Manel Toro, per la seva banda, diu que caldria fer un projecte museístic consensuat amb la Fundació amb el qual hauria de treballar la propietat però amb el suport municipal.

"Som conscients que tothom hi dóna molt de valor, molta gent ens demana de poder veure-ho i, per tant no ens hi podem oposar", assegura Carbó. Ell és un dels propietaris de l'immoble -que es troba dividit des dels anys trenta- que hi viu habitualment. Això és precisament el que s'hauria d'articular: la manera com s'han de concebre les visites en un espai habitat. Toro, però, diu que algunes de les parts més valuoses com ara el safareig on Dalí va tenir el seu primer "taller" de pintura podria acollir molt bé un tour de visites sense necessitat d'incomodar els inquilins. "El que nosaltres pensem que seria ideal passaria perquè aquestes zones comptessin amb imatges que retratin quan Dalí hi era perquè hi ha espais que tenen un gran valor afegit", afirma Toro. Molt més, segons diu, que la casa que va veure néixer Dalí.

Aquest edifici, que fa anys que està alliberat, comptava ja amb un projecte museístic però mai s'ha concretat pendent de rebre fons estatals. Malgrat això, a la casa natal el geni hi va viure molt poc temps perquè va ser en aquesta anomenada "Casa Mas Roger" on la família es va traslladar l'any 1912 -quan Dalí tenia només vuit anys- i hi va viure fins als anys 40. Va ser aquí, per tant, on va passar la seva joventut i també on va pintar els seus primers quadres.

De fet, alguns dels més famosos estan inspirats en imatges que captava de l'aquest edifici, situat al carrer Monturiol en ple rovell de l'ou.

Fa gairebé un any, durant les fires de la Santa Creu de l'any passat es va poder visitar de forma inèdita, tot i que segons Carbó en alguna altra ocasió han ensenyat l'immoble a estudiants o persones que li ho han demanat de forma puntual. Les trobades que es van fer aleshores organitzades pels Amics dels Museus Dalí, però, van tenir un gran èxit i van posar al descobert una de les joies de la corona a l'entorn del geni i un dels edificis que encara conserva intactes alguns dels espais. I, és clar, l'Ajuntament hi va veure una possibilitat que vol explorar.

"Nosaltres el que volem és atraure el màxim de visitants possibles i sabem que aquest espai seria un atractiu molt important. El que s'ha de tenir en compte també és que està en mans privades i nosaltres farem tot el que estigui al nostre abast per intentar trobar la manera per a fer-ho realitat", insisteix Toro.

Un projecte museístic

En aquest sentit, diu que caldria fer un projecte museístic al que donés el vist-i-plau la Fundació Dalí. Però que, en tot, aquest l'hauria d'impulsar la propietat. Això sí, insisteix, amb la complicitat municipal. De moment, però, la iniciativa és molt incipient i les parts coincideixen a dir que caldria abordar-ho amb més profunditat per intentar trobar la manera de conciliar els diferents interessos.

Figueres reivindica des de fa anys aconseguir que els turistes vagin més enllà del museu i se sentin atrets per d'altres espais de la ciutat estiguin o no vinculats al geni. També el comerç, un dels sectors més importants de la ciutat.