L'Ajuntament de Roses ha posat a exposició pública el projecte de reurbanització de la plaça Catalunya i el carrer Doctor Pi i Sunyer. L'actuació, que se situa entre la Rambla Ginjolers, avinguda Rhode i el carrer Josep Cervera, preveu una intervenció en 7.800 metres quadrats i busca dotar la plaça d'un sol nivell amb una zona de terrasses, de jocs o arbrat. L'exregidor i coordinador del grup d'ICV, Joan Esteve Danés, ja hi ha presentat al·legacions demanant que no s'aprovi el projecte ni s'executi perquè considera que la intenció municipal és enderrocar-la per a tornar-la a construir.

A la documentació s'argumenta que es vol donar continuïtat a la plaça amb el carrer comercial que hi ha. Per això, es preveu enderrcar tot el paviment del Pi Sunyer i la mateixa plaça. També que l'espai té una forma irregular i que la part central està per sobre de les voreres. Una situació que, segons argumenten, no la fa gaire accessible. L'any 2012 ja es va ser una actuació en un tram rebaixant part de la plaça però consideren que la continuïtat amb l'avinguda de Rhode queda tallada per la plaça, amb una vorera estreta que no afavoreix el passeig.

Per això, volen posar-la a un sol nivell amb el carrer rebaixant-la fins a les edificacions del voltant i donant accés des de tots els punts. També s'hi preveuen un nou paviment i diferents nuclis conservant una zona destinada a les terrasses dels locals, una zona de jocs, una zona d'arbrat. A banda d'això, es planteja la possibilitat de poder-hi intal·lar carpes per fires. La major part, uns 6.900 metres quadrats, seran per a vianants, mentre que 660 més per a vehicles. Uns 270 més serien per a l'espai infantil i s'hi plantarien desenes d'arbres nous. S'hi contempla també un espai per aparcament de bicicles, entre d'altres. En total, s'hi calcula una inversió d'uns 1,2 milions.

El projecte està en a exposició pública en aquests moments però des d'ICV -que no té representació al consistori- ja s'hi han mostrat contraris. En el seu escrit d'al·legacions, Danés critica que l'actuació prevista passada per enderrocar tota la resta de la plaça per tornar-la a fer de nou "a càrrec, en la seva majoria, dels pressupostos municipals".

També argumenta que hi ha espais del municipi on encara no s'ha urbanitzat cap plaça i, en canvi, es vol actuar en aquesta que "es va construir fa uns 27 anys". "Si es fa el que es preveu, la plaça restarà hipotecada per molt de temps malgrat que s'hi preveu, entre d'altres, la possibilitat de poder construir-hi, si escau i en un futur un aparcament soterrani", assegura. Pel que fa al carrer Pi i Sunyer, diu que no és cert que fos un dels primers carrers que es van urbanitzar i, tot i admetre que el paviment es troba en mal estat, considera que s'hi podria fer una intervenció parcial substituint només les peces malmeses.

Tampoc creu que "el fet que la xarxa de baixa tensió creui d'un costat a l'altre el carrer sense cap criteri estètic sigui un motiu suficient faci necessària la seva reurbanització, si tenim en compte que hi ha molts carrers en aquesta mateixa situació". Amb tot, reclama que no s'aprovi el projecte i que tampoc s'executi.