L'Ajuntament de Cadaqués ha presentat una denúncia a Mossos per descobrir l'autor dels correus anònims -el darrer dilluns-des d'on s'han difós fotos compromeses i missatges d'un grup privat de whatsapp de la Policia Local amb missatges vexatoris i racistes. A banda de no renovar el lloc al cap de la Policia Local, Òscar Soler, s'han obert diligiències a dos agents implicats en els missatges mentre s'estudia si se'ls pot fer un expedient sancionador. L'alcalde, Joan Figueras, ho va explicar ahir en un ple celebrat a petició d'ERC. Va dir que sentia "llàstima" dels agents i li feien "vergonya" els missatges.

"Esperem en uns mesos saber des de quina IP (la identificació de l'ordinador) s'ha enviat i es pot saber de quin mòbil han sortit" els missatges, que s'han difòs a través de set correus elèctronics, que han rebut a l'Ajuntament i alguns veïns. Ho deia l'alcalde informant que el 2 d'abril es va presentar la denúncia als Mossos d'Esquadra per revelació de secrets. Per Figueras, el contingut dels missatges o de les fotos li fan sentir vergonya però no deixen de ser privats. Per això considera que el més greu és la difusió "il·lícita" del contingut. Saben del mòbil de quin agent han sortit però no si algú li ha manipulat.

El primer, per carnaval

Fins avui s'han rebut set correus electrònics. L'alcalde va informar, sense entrar en detall en el contingut, que al voltant de carnaval es va rebre el primer amb "dues fotos d'un agent no prestant servei, descansant en alguna i dormint en una altra". El 3 de març es rebia el segon on ja s'insertaven "parcialment suposades converses del grup del Whatsapp". L'alcalde va dir que "està clar que hi ha hagut copiar enganxar" però els agents van confirmar que eren certes i eren missatges del grup. Van continuar les converses en el tercer correu. En el següent ja s'incorporaven, a més de fotos i converses, documents on l'anònim donava a conèixer opinions. Salta a la premsa el 25 de març, i els correus continuen arribant. Al sisè l'anònim hi afegeix retalls de premsa. El darrer va ser l'1 d'abril, un dia abans de posar la denúncia. L'alcalde va aclarir que s'ha interposat perquè "de manera il.lícita s'ha tret informació de whatsapps de la policia"."Hi ha veritat, mentides, rumors..." i amb "un objectiu que era carregar-se el cap, l'altre policia -un dels implicats, i l'alcalde". Segons va difondre ACN, per exemple, hi havia correus on tractava de "moros de merda" alguns detinguts o es reien de la secretària. Aprofitant que s'havia de renovar la comissió de serveis -sistema amb el quale es va contractar el cap-, es va decidir no renovar-lo perquè se'l considera responsable de permetre el contingut que afecta ciutadans, i, a més, també hi participa, tot i que ell ho va negar. "En 30 segons ens vam posar d'acord", va dir l'alcalde i va tornar a l'antiga plaça que tenia a Llançà. És la primera mesura que es va prendre. S'han obert diligències prèvies a dos agents més. A més, un dels implicats ja estava fora, no se li havia renovat contracte a finals de l'any passat, "i no estava content", va afegir l'alcalde. L'advocat laboralista de l'Ajuntament estudia si tenint en compte que les proves són il·lícites, és recomanable obrir-los un expedient sancionador. Tot i que "el 80-90% estan implicats", va dir Figueras, "realment que puguin dir alguna cosa són tres".

La regidora d'ERC, Ester Martín, va posar de manifest que "són una policia que els paga el poble i la gent ha d'està bé, i ha d'està segura" en referència al fet que molts implicats continuen al cos. L'alcalde, que durant el ple va remarcar que el contingut era privat, també va deixar entreveure que hi haurà conseqüències perquè "quan passin trens, els agafarem, a un ja no se'l va renovar".