Catorze detinguts però només tres dels cinc autors materials del crim del contenidor d'Empuriabrava de fa un any continuen a presó, tots vinculats per parentiu o amistat amb el clan marsellès Tachougaft. La policia busca els dos sospitosos que falten i que estan en recerca i captura: Malek Guilas, fugit a Algèria i Mohamed Houcine, al Marroc. Del primer van aparèixer les seves empremtes a la bossa d'escombraries on hi havia el cos de la víctima.

Des de l'àrea d'Inverstigació Criminal a Girona dels Mossos d'Esquadra, el seu responsable, Josep Monteys, indica que el mòbil de l'assassinat continua "essent confús" perquè molts dels implicats no han volgut parlar però, tal com ja va avançar Diari de Girona, sembla que el pare de la víctima hauria dit al clan marsellès que havia perdut un carregament de 90 quilos d'haixix que havia de passar a França. Per excusar-se hauria dit que el cotxe el duia el seu fill i la policia el va interceptar.

Per això, quan la nit del 25 d'abril de 2013 el jove Azeddine Gharbaoui, que s'havia amagat al Marroc per la desaparició dels 90 quilos d'haixix, va anar el bar Oriental Sisha d'Empuriabrava, membres del clan marsellès el van conduir fins al garatge on el van degollar després d'haver-li posat una soga al coll i clavat ganivetades al cos. En total, es van imputar 16 persones -dues eren la dona i la sogra d'un dels autors, les úniques persones per les que no es va demanar presó-, es van fer 15 registres i escorcolls i 11 detencions a França.

La investigació es va iniciar arran de la troballa del cos degollat i cosit a ganivetades en un contenidor d'Empuriabrava i va culminar el passat 11 de març. La policia va vincular la víctima i el seu entorn amb aquesta trama de narcotraficants que s'havien establert al municipi empordanès des de feia pocs anys, on tenien dos habitatges i un garatge compartit i que regentaven l'Oriental Shisha, on presumptament es blanquejaven els diners procedents del tràfic de drogues. Les restes de sang trobades al garatge -que s'havien tractat d'eliminar amb lleixiu i àcids- van ser determinants per a descobrir el lloc del crim.

Els mossos i la policia francesa van identificar fins a 17 sospitosos alguns dels quals vivien a Empuriabrava però també a Màlaga, Algèria i Marsella. "Davant la necessitat de cooperar, el jutjat va emetre una comissió rogatòria al tribunal de Marsella", va explicar. "Eren un grup de delinqüents que teníem identificat i que volíem desarticular", va assegurar la cap de la Brigada Criminal francesa, Sophie Thomas. Així, l'11 de març es van fer de manera simultània 15 entrades i escorcolls a Roses, Castelló, Empuriabrava, Màlaga, Marsella, Chateau Arnox Saint Auban i Chateauneuf les Martigues.

En total, es van detenir 14 persones. Tres eren part del presumpte grup d'autors materials del crim: Mohamed Amchiche (àlies el Simo), Kamel Nedjari (El Gorras) i Mohamed Tachougaft (Momo). Nou més encobridors i dos còmplices. També hi havia dues imputades més, la dona i la sogra de Momo, que van quedar en llibertat després de declarar. D'aquests només els tres presumptes autors segueixen a presó després que onze hagin pagat la fiança imposada. La policia, però, busca els altres dos homes que estan pròfugs.