L'ONG Salut Empordà Cooperació (SEC), integrada per personal de la Fundació Salut Empordà, ha posat en marxa un projecte per oferir préstecs de material ortopèdic a persones sense recursos. L'entitat ha engegat la iniciativa després de veure que no hi ha una resposta a aquesta demanda que és molt elevada i va en augment. Fan una crida a cedir-los material -cadires, crosses, llits articulables...- que ells administraran i donaran una segona vida per donar qualitat de vida a persones sense recursos.

El president del SEC, Xavi Punset, ha explicat que moltes persones no tenen ni els trenta euros que costa pagar-se unes crosses. La crisi i el creixent envelliment de la població fan que moltes famílies necessitin material ortopèdic al qual en molts casos els costa accedir. La treballadora social de l'hospital i membre de l'ONG Elisabeth Vives constata que fins i tot serveis socials estan tan desbordats que no poden cobrir la demanda. Es troben amb gent que se'ls opera i saben que quan surten estan al carrer; gent de més de 45 o 60 anys que acaben vivint a casa els avis; o molts avis que sostenen els fills. La situació no creuen que canviï a millor sinó que empitjori perquè l'administració està fent canvis normatius que empitjoren la situació. Per exemple, les convalescències es limitaran a un mes als centres sanitaris.

L'usuari amb la sanitat coberta paga un cost del material. Hi ha persones que reben ajuda des d'associacions, per exemple, les que atenen malalts de càncer. El Consell Comarcal de l'Alt Empordà va posar en marxa una iniciativa similar per alguns municipis i els serveis socials també donen ajudes. Però queda una àmplia població que no pot accedir a cap d'aquestes ajudes, o que no té cobertura sanitària i que això, diu Punset, afecta la seva dignitat i qualitat de vida. Per això, l'entitat, que fins ara havia engegat projectes més internacionals, ha "vist a la nostra pròpia societat hi ha necessitats", diu Laia Salleras.

El projecte s'anirà fent per fases. De moment s'ha informat els treballadors de l'hospital, institucions i organismes que participen amb el projecte per si tenen material ortopèdic que el cedeixin. S'està donant difusió perquè es conegui el projecte i vagi arribant més material. Posteriorment es començarà a atendre la demanda. Vives ha explicat que es valoraran els casos per atendre persones realment sense recursos. Els faran arribar usuaris de les dependències de la Fundació Salut Empordà, o derivats de Serveis Socials, del CAP o altres organitzacions. Pagaran un preu simbòlic i se'ls facilitarà el material.

Salut Empordà Cooperació va néixer el 2009 però des de feia un any estava inactiva. El projecte els ha posat en marxa de nou.