Un total de 13 escales i uns 4.000 passatgers són les xifres del que ha de ser la millor temporada de creuers del port de Roses (Alt Empordà) que aquest dilluns ha donat el tret de sortida amb l'arribada del Club Med. Es tracta d'un luxós veler de cinc pals amb 137 passatgers, majoritàriament francesos, suïssos i belgues. En xifres globals de passatgers, representa quatre vegades més que el 2013. Aquest és un dels tres ports gestionats per Ports de la Generalitat que rep tràfic de creuers, juntament amb Palamós i Sant Carles de la Ràpita. En total, es preveu que enguany l'activitat creixi un 23% en nombre d'escales amb un impacte econòmic global de 3 MEUR.

El port de Roses ha començat aquest dilluns el que ha de ser una temporada rècord en nombre de passatgers, uns 4.000 -quatre vegades més que el 2013- i un total de 13 escales -gairebé el triple respecte el 2013- . Ho ha fet de la mà del veler Club Med 2, de la naviliera Club Med Cruises especialitzada en creuers de luxe. Aquest veler de cinc pals farà tres escales a Roses fins al mes de setembre. Avui ho ha fet amb 137 passatgeres a bord, la majoria francesos, suïssos i belgues, i amb 185 tripulants. El veler ha arribat a les nou a Barcelona i la previsió és que es quedi fins al port de Roses fins a les cinc de la tarda, quan salparà direcció a Sant Tropetz (França). El vaixell de bandera francesa té 187 metres d'eslora, 20 metres de mànega i 5 metres de calat. A l'hivern, navega pels mars del Carib i a l'estiu va a la Mediterrània.

En ser l'escala inaugural, representants de diferents institucions com són l'Ajuntament de Roses i Ports de la Generalitat han obsequiat el capità del veler amb la metopa commemorativa així com un llibre i productes de la zona.

Un augment que s'ha de consolidar

Roses està cada cop més ben situada en el mapa de creuers singulars per la Mediterrània però falta que es consolidi, segons ha explicat el director general de Transports i Mobilitat, Pere Padrosa, acompanyat de l'alcaldessa del municipi, Montserrat Mindán. La feina que s'ha fet fins ara a nivell de promoció per part de les diferents institucions, amb la creació de la marca Costa Brava Cruise Ports l'any 2012, està essent un factor clau segons Padrosa, que també ha reconegut la feina que estan fent els restauradors i comerciants de Roses per tenir una oferta atractiva per als visitants. "No ens espera ningú som nosaltres que hem de sortir a buscar el negoci a fora i aquest n'és un", ha afegit Padrosa.

Les previsions del sector als altres dos ports catalans que reben creuers i que estan gestionats per Ports de la Generalitat, com són Palamós i Sant Carles de la Ràpita, són també positives. En el seu conjunt, incloent tots tres ports, es preveu per aquest 2014 un creixement del 32% del nombre de passatgers respecte el 2013, assolint els 41.000 turistes, i un 23% més d'escales amb un total de 53, és a dir, un 23% més que la temporada anterior. Aquesta activitat tindrà un impacte econòmic d'uns 3 MEUR a la Costa Brava i a les Terres de l'Ebre.

Els creuers més destacats a Roses

Aquesta temporada que acaba de començar inclou la visita dels creuers Sea Cloud II, que arriba demà dimarts; Seabourn Spirit, Seabourn Sojourn, Azamara Quest i Seadream II, juntament amb l'aposta de les companyies Club Med Cruises, Sea Cloud Cruises i Azamara Cruises que arriben per primer cop a aquest port de la Costa Brava. Precisament, l'arribada de les companyies Azamara i Seadream és resultat de les tasques promocionals realitzades aquests anys en el marc de la fira Cruise Shipping Miami, a Miami (Estats Units), així com els contactes fets en les assemblees de Medcruise (associació dels ports de creuers a la Mediterrània).

La temporada al port rosinc s'allargarà fins al mes d'octubre. Aquest maig, arribaran un total de 5 creuers amb uns 1.060 passatgers, millorant el mes de maig de l'any passat en què es van rebre dues escales de creuer i 400 passatgers.

Per altra banda, el veler Sea Cloud II arribarà per primer cop a aquest port amb 60 passatgers, majoritàriament alemanys, australians i suecs, i 64 tripulants. El creuer que farà la segona escala de la temporada preveu arribar a les vuit del matí procedent de Port Vendres (França) i salparà a la una amb destinació a Barcelona.

L'alcaldessa de Roses, Montserrat Mindán, ha subratllat que el d'avui és un "gran dia" perquè comença una nova temporada amb l'arribada de més companyies de creuers que visiten per primer cop la vila. Des del consistori esperen que l'entorn natural i la bona rebuda als turistes permeti seguir creixent en els pròxims anys. "Volem que a nivell mundial Roses es posicioni com a un punt important de turisme de creuers", ha conclòs.