La Fundació Endesa va obrir ahir el primer museu català dedicat a l'electricitat al carrer Sant Josep de Figueres. Es tracta d'un centre únic a Catalunya i també el més antic de l'Estat que s'incorpora a la xarxa de museus de la ciutat i que compta amb més de 500 peces històriques, algunes de les quals són úniques. Entre elles, hi ha els primers llums de carbó que l'any 1903 van il·luminar la Rambla de la capital altempordanesa o també uns parallamps antics que són molt díficils de trobar. L'equipament existia des de feia més de 25 anys però només es podia veure aquesta col·lecció, que va reunir el figuerenc Carles Cusí de Miquelet, en visites concertades. Ara, s'han fet les adaptacions a la normativa museística i es podrà visistar entre els mesos d'abril i octubre i del novembre al març, que es destinarà a grups d'escolars i altres col·lectius amb concertació prèvia.

El Museu va començar a funcionar el 1988 a l'edifici que havia estat el magatzem de la coneguda "Hidro" - nom amb què es coneixia la Hidroelèctrica de l'Empordà- però només es podia veure en visites concertades. Endesa hi ha estat fent obres de rehabilitació durant sis mesos per adequar-lo a l'actual normativa, facilitant l'accés a persones amb discapacitat i millorant la climatització per incloure-ho a la xarxa d'espais culturals de la ciutat, entre d'altres actuacions.

El centre ocupa un espai de 250 m2 i té un aforament de 89 persones. Compta amb diverses sales on hi ha exposades més de 500 peces del Fons Històric de la companyia. La majoria procedeixen de la desapareguda Hidro i daten d'entre el 1895 i mitjan del segle XX. D'entre elles, destaca les primeres llums de carbó que va il·luminar a principis del 1900 la Rambla. Els aparells, un dels quals encara funciona, s'activava amb dos carbons. També hi ha un grup hidràulic complet de la primera dècada del segle passat correponent a la Central de Vilallonga de Ter (al Ripollès) així com una col·lecció de telèfons de paret amb caixa de roure i caoba, aparells de mesura, rellotges de comandament de centrals, comptadors antics, filtres d'oli, parallamps o aïllaments de porcellana.

Un fons díficil de trobar

El conservador del Fons Històric d'Endesa, Sergi Treviño, assegura que es tracta d'una "col·lecció única perquè prové del primer moment en què l'electricitat comença a ser energia que es difon i, per tant, hi ha màquines que de seguida van quedar obsoletes". Una situació que, diu, fa que sigui molt difícil de trobar algunes peces que es van deixar de fer fa cent anys. De fet, insisteix, no s'ha trobat cap més fons d'aquestes característiques. També ho va assegurar el president de la Fundació, Rafael Miranda, que va dir a més que moltes són fins i tot difícils de trobar a Europa.

La directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, per la seva banda, va insistir en la voluntat de la companyia de mostrar amb espais com aquests la trajectòria del món de l'electricitat. "Saber d'on venim i cap a on anem", va afegir a l'acte inaugural que es va celebrar ahir al matí.

100 anys d'història

La Hidroelèctrica va ser fundada per Cusí i 25 municipis van rebre electricitat d'aquesta societat, que amb els anys es va anar expandint a altres comarques com la Garrotxa, el Baix Empordà i el Gironès. El seu domicili social es va establir a Figueres pels volts de 1913 al carrer Sant Pau de manera provisional i, posteriorment, al carrer Sant Josep. Als baixos hi havia el magatzem, al primer pis les oficines i al segon, hi vivien dos treballadors. Davant d'aquesta casa del número 14, hi havia un altre magatzem on s'hi va traslladar al 1919 una màquina de vapor i un transformador. L'espai es va destinar a taller de reparació de material de la companyia i, ara, s'ha convertit en la seu del Museu.

La societat va ser presidida per Carles Cusí fins a la seva mort, l'any 1933, passant la presidència al seu fill Alfons, fins al 1955. Fins al 1977 se'n va fer càrrec un altre dels fills, en Gustavo i, posteriorment, l'empresa va passar a formar part del grup ENHER. Sis anys després, el grup es va integrar a Endesa fins que el 1999 es va produir la fusió definitiva.

Difondre el patrimoni

El Museu pertany a la Fundació Endesa, constituïda al 1998 i dedicada a la investigació així com la conservació de peces tècniques i documentals que pertanyen al fons històric de la companyia.Es podrà visitar entre els mesos d'abril i octubre -matí i tarda- mentre que de novembre a març es destinarà a visites concertades vinculades al món educatiu. El preu serà de dos euros però hi haurà una tarifa reduïda d'un euro per a pensionistes, estudiants i famílies nombroses.