El Consorci del Castell de Sant Ferran i la Fundació Fortaleses Catalanes van signar ahir un acord de col·laboració cultural a través del qual l'entitat -que actualment ja gestiona en virtud d'un altre conveni les visites a la fortalesa- aportarà la figura de "conservador" del monument i actuarà com a assessora externa de l'ens en les situacions que afectin el patrimoni del castell i la seva gestió cultural. Això obre la porta, també, a que la fundació pugui utilitzar espais per a la realització d'activitats vinculades a aquesta finalitat. L'acord, que tindrà una vigència de 15 anys, no tindrà cap cost econòmic i busca formalitzar unes actuacions necessàries pel monument. De fet, el president de Fortaleses, Joan Manuel Alfaro, va explicar que es tracta d'una de les úniques fortaleses d'aquestes característiques que no comptaven amb aquesta figura que li atorga una major "protecció tot i que no és obligatòria".

El document va ser consensuat amb els membres de la Comissió Permanent del Consorci i, segons va explicar el seu president Carlos Díaz Capmany, l'acord "propiciarà que la Fundació ens dóni suport perquè el que fem a la fortalesa no sigui perjudicial pel patrimoni". Per això, aportaran el personal necessari -arqueòlegs o arquitectes, entre d'altres figures- per a fer la tasca de conservador.

A més, col·laboraran en l'organització, realització i coordinació de les activitats culturals que es facin a la fortalesa. Tant les que organitzi la pròpia Fundació com les que facin conjuntament amb el Consorci, que tindran com a objectiu l'estudi i la difusió dels valors de l'espai "en la seva qualitat d'exponent màxim del Patrimoni MonumentalMilitar que té Catalunya".

També faran tasques d'assessorament i se'ls hi podran cedir espais per a fer-hi activitats. Entre elles, segons Alfaro, es podria obrir la porta a realitzar-hi congressos o altres tipus d'esdeveniments de difusió i promoció de la fortalesa. Tot això, a banda de les múltiples visites que ja gestionen al castell des de fa anys a través d'un altre conveni que també tenen amb d'altres fortaleses.

Control d'obres menors

A la pràctica, la decisió implicarà que en les obres de petit abast un dels membres de l'entitat aconselli i supervisi les tasques per evitar que l'espai es malmeti o s'hi duguin a terme accions que el desprotegeixin.

Per exemple, en les intervencions que anualment es fan en camps de treball per a joves a l'estiu o bé en petites actuacions de neteja o de caire menor. Per a la resta, en la seva major part coordinades per l'Estat i la Generalitat, els treballs ja es fan amb els controls d'òrgans preceptius.

Rehabilitació d'un nou espai

Precisament, el passat mes de maig el Ministeri de Cultura va posar a licitació una nova intervenció de rehabilitació al castell. Es tracta d'unes obres de consolidació i restauració de les conises de la cortina sud-est de la fortalesa que implicarà també la millora de les voltes que conformen aquesta part del monument. L'actuació està valora en 630.841 euros. Les empreses interessades tindrà fins al principis de setembre per a presentar les seves ofertes abans que s'adjudiquin els treballs. De fet, l'Ajuntament de Figueres va aprovar aquest dilluns en Junta de Govern concedir a la Subdirecció General de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya la llicència d'obres per a aquesta intervenció.

Aquesta és una més de les que al llarg dels anys s'han anat duent a terme a la fortalesa. S'ha actuat en diverses garites i també s'ha restaurat la zona de l'antic hospital. Puntualment, també es fan reparacions i nous descobriments de menor format, que comptaran amb la implicació de la fundació cultural.