L'Ajuntament de Figueres ha convocat la primera edició del "Premi Trajectòries d'anada i tornada". Es tracta d'una beca que té com a objectiu reconèixer l'esforç de joves d'entre 18 i 29 anys que, tot i haver abandonat els estudis per incorporar-se al món laboral, han tornat a estudiar per millorar les seves expectatives professionals. El guardó estarà dotat amb un màxim de 3.000 euros i busca que el premiat pugui matricular-se en aquells cursos, formacions o postgraus que li siguin més propicis per millorar la seva formació.

La voluntat del projecte, que de moment s'inicia amb només una beca, busca estimilar la formació dels joves "fent que siguin visibles aquelles experiències vitals que busquen la millora i l'autosuperació inspirant altres joves descontents amb les seves trajectòries formatives i laborals". El guardó haurà de servir per finançar nous estudis i el regidor d'Educació, Josep Maria Godoy, que es valorarà molt l'esforç i la trajectòria.

La ciutat i la comarca tenen un alt índex de persones sense formació posterior a l'ensenyament obligatori. De fet, aquesta és una crítica recurrent del sector empresarial de la zona que es queixa de no trobar personal qualificat per treballar en alguns dels principals motors econòmics.

L'equip de Govern de Figueres ha assegurat en reiterades ocasions la voluntat per apostar per una ciutat vinculada al coneixement. "En un context d'atur i de crisi, ser jove i competitiu dins del mercat de treball passa per la formació. Per això, l'Ajuntament busca persones d'entre 18 i 29 anys, que tot i haver abandonat la formació hagin decidit reprendre-la", insisteixen des de l'Ajuntament.

Aquest premi se suma al reconeixement que Figueres ja va, des del 2008, als joves estudiants amb millor currículum acadèmic. Es tracta de les Beques Joventut Excel·lent i que tenen com a objectiu reconèixer, premiar i estimular, d'una banda l'esforç per aconseguir l'excel·lència acadèmica, i, de l'altra, la participació en la vida associativa i cultural de la ciutat. Fins ara, s'han becat una trentena d'alumnes amb una estada a Londres i 25 més a València. La convocatòria per aquests guardons ja s'ha obert i el lliuramnt es farà el divendres 11 de juliol a la Cate.

Portes obertes de formació

D'altra banda, divendres vinent la Fundació Clerch i Nicolau oferirà una jornada de portes obe rtes per donar a conèixer les múltiples activitats i cursos de formació que des de fa anys ofereix. Els assistents també podran trobar informació sobre els programes formatius per al curs vinent.