Els propietaris del bordell Lady's Dallas d'Agullana han quedat fora de la causa contra la xarxa de proxenetes liderada pel romanès Viorel Jantea que presumptament captava menors d'edat a Romania per fer-les prostituir a Espanya, on les enviaven a diferents prostíbuls amb falses ofertes de feina. El Jutjat d'Instrucció número 6 de Figueres ha dictat l'arxiu provisional de la causa només contra els responsables del bordell -Reyes Romera Alcázar i Maria del Mar Mata Gómez- tal com va sol·licitar el seu advocat, Joaquim Bech de Careda, i la fiscal coordinadora d'estrangeria de Girona, Sandra Fagil.

El 5 de febrer de 2013 el Cos Nacional de Policia (CNP) va fer una entrada i escorcoll al local i va detenir 19 persones durant l'operatiu policial destinat a desarticular la presumpta organització criminal de tràfic de persones i explotació sexual liderada per Jantea en la que implicava els amos del Lady's Dallas, als quals s'imputava prostitució lucrativa, explotació sexual, cooperació amb organització criminal, delictes contra els drets dels treballadors i blanqueig de capitals.

Però el indicis aconseguits per la policia s'han anat afeblint i Romera i Mata són els primers que han acabat quedant al marge d'aquesta investigació. Ni les converses telefòniques intervingudes ni tampoc les declaracions de les 58 prostitutes identificades permeten confirmar que els propietaris del Lady's Dallas estaven conxorxats amb la resta d'imputats per aconseguir joves romaneses a les quals es forçava a prostituir-se, com havia assegurat la policia.

L'atestat policial

Les investigacions dels agents del CNP els havien permès inferir que els propietaris del Lady's Dallas mantenien relacions amb la xarxa criminal de tràfic de persones per aconseguir "matèria primera" per al seu establiment però les proves aportades al jutge instructor són extremadament dèbils per implicar-los. Entre altres coses, perquè resulta difícil demostrar que hi hagués una situació d'explotació laboral i sexual dins el bordell.

No es pot certificar que les noies estiguessin treballant entre 11 i 12 hores diàries de forma ininterrompuda, com creia la policia, ni tampoc queda acreditat que les tarifes de les meretrius haguessin estat imposades de forma obligatòria per la direcció de l'establiment ja que les declaracions de testimonis i imputats donaven a entendre que les noies conservaven llibertat suficient per imposar la seva tarifa personal pels serveis prestats, així com per decidir-ne el nombre i la durada.

L'atestat policial estava farcit de comentaris de clients que escrivien en fòrums d'internet queixant-se que la llibertat de preus realment no existia ja que sempre s'acabava pagant, com a mínim, 50 euros euros per servei. La qüestió és que judicialment, aquest tipus de comentaris fets en pàgines web de forma anònima tenen escassa o nul·la fiabilitat en tant que ningú pot demostrar la seva veracitat.

Tampoc el lector d'empremtes digitals que hi havia a l'establiment s'ha pogut considerar com una prova de la situació gairebé d'esclavitud a la qual, segons la policia, estaven sotmeses les meretrius. En tot cas, es considera un mecanimse de control que marca l'entrada i la sortida a al feina.

També la declaració dels propietaris del bordell va ajudar a afeblir les proves incriminatòries perquè van reconèixer que només tenen en nòmina cambrers, cuiners, servei de neteja i personal de seguretat. Les prostitutes, que arriben al local amb una companyia de taxi que no és del Lady's Dallas, només han de pagar 70 euros al dia per l'habitació -amb dret a esmorzar, dinar i sopar-. A banda, que mai ha tingut coneixement que cap de les joves que hi treballen prestin serveis sexuals de forma forçada ni que ningú cobri comissió per cada servei.