La tradició marca que el Corpus Christi es faci just passats 60 dies del Dilluns de Pasqua. Enguany, se celebra amb la recent entrada de l'estiu i amb regust a revetlla de Sant Joan. Arreu de Catalunya, diversos pobles celebren aquesta festivitat engalanant-se amb carrers de flors, festes o tradicions populars. És el cas de Borrassà, a l'Alt Empordà, que commemora la 9a Fira del Corpus, una mostra popular que omplert el petit municipi de colors, olors i flors. Més de 200 persones s'han despertat a primera hora del matí i des de les sis de la matinada han anat creant les catifes de flors. Els participants han hagut d'afilar el seu enginy davant la manca de flors naturals.

El poble de Borrassà ha estat un dels municipis catalans que aquest diumenge s'ha vestit amb els colors de milers de flors en la Festivitat de Corpus Christi, una diada que ha caigut tard enguany, a un sol dia de la revetlla de Sant Joan i acabat el curs escolar. Aquest fet i la calor que ha fet durant el dia arreu de Catalunya i a l'Alt Empordà han aportat un toc estiuenc a una celebració que, cada cop més, s'està convertint en una festa popular.

La festivitat de Corpus Christi, en llatí 'cos de Crist', és una festa de l'església Catòlica destinada a venerar l'eucaristia i que va sorgir durant el segle XIII. Durant anys, les processons marcaven el pas d'aquesta festivitat però, amb el pas del temps, la diada s'ha anat convertint en una festa que barreja religió i tradicions populars. Arreu de Catalunya, diversos municipis no han volgut perdre-la i han anat celebrant aquest dia any rere any. És el cas de Berga amb la Patum o l''ou com balla' de Sitges, Reus o Tortosa, que consisteix a fer ballar un ou damunt el brollador d'aigua d'una font com si simbolitzés el moment de l'elevació o fent referència a Crist.

A les comarques gironines, la festivitat també es manté present. Aquest diumenge, el poble de Borrassà, a l'Alt Empordà, s'ha despertat ple de catifes de flors. Des de fa nou anys, el petit municipi celebra aquesta diada amb la Fira de Corpus que compta amb tallers sobre flors, una missa i la processó tradicional. "La fira recull la tradició que hi havia hagut des de fa temps quan la gent creava catifes de flors i altars, era efímer i vam pensar que podíem posar-ho dins una fira on les flors són la base principal", explica l'alcalde del poble i delegat d'Empresa de la Generalitat, Ferran Roquer.

En total, unes 200 persones del municipi s'han aixecat a les sis del matí per col·locar els pètals, la gespa i tot el material necessari. "Són uns 7 carrers engalanats, enguany els veïns han hagut de ser més enginyosos perquè Corpus ha caigut molt tard i no hi havia massa flor natural", ha comentat el batlle. Per aquest motiu, gran part de les catifes comptaven amb gespa, terra, cafè o altres materials que imitaven pètals de flors.

"És una festa molt familiar, tothom col·labora i esperem celebrar els deu anys amb un esdeveniment més gran", ha avançat l'alcalde. La Lina i la Dolors són dos de les veïnes del municipi que han participat creant una de les catifes. "Porta feina, des de fa setmanes que hem anat recollint flors, hem congelat ginesta per utilitzar-la avui i ahir vam fer el dibuix a terra", han explicat. "Tot i la feina que comporta ho fem a gust perquè això fa poble", ressalten.

En Sebastià, fa pocs anys que viu a Borrassà. "Des del principi ens va semblar una gran idea, els veïns de cada carrer s'agrupen i creen les seves obres, no tenim plantilles", explicava. En Ramon, un veí de tota la vida del poble, assegurava que el que fa especial Borrassà durant el Corpus - respecte tota la resta de municipis catalans que celebren la diada- és que és un municipi molt petit i que són els mateixos veïns qui s'organitzen i realitzen totes les tasques. Paral·lelament, durant la fira també s'ha fet una missa on setze infants han fet la comunió. Posteriorment, el mossèn ha encapçalat una processó pels carres del poble.