L'Audiència de Girona ha condemnat a 7 anys de presó i a pagar una multa de 2 milions d'euros el camioner que duia 36 quilos de cocaïna amagats en un carregament d'ous. La sentència conclou que Antonio Gioia, de nacionalitat italiana, va fer un tracte amb un home de negocis italià que li va prometre diners si no feia preguntes i deixava que fes servir el seu camió per traslladar mercaderia, aprofitant que duia els ous des de Valladolid fins a Itàlia. Tot i que Gioia creia que el que transportava era diner negre, la sentència recull que era conscient que duia "objectes il·lícits". L'Audiència ha absolt l'altre acusat perquè no ha quedat acreditat que sabés que duia droga amagada al camió.

El 17 de març de l'any passat, la policia estatal va aturar el tràiler amb matrícula italiana a la Jonquera. L'actitud dels dos camioners, va fer sospitar els agents que van examinar la càrrega.

El tràiler portava 380.000 ous que tenien com a destí una fàbrica de dolços a Itàlia. Amb els gossos es van trobar amagats en uns calaixos metàl·lics encastats a la cabina, hi havia fins a 36 fardells d'un quilo de cocaïna cadascun. La droga tenia una puresa mitjana del 75% i el seu valor al mercat negre pujava fins als 1,4 milions d'euros. Els camioners italians van quedar detinguts i la policia va comissar tota la càrrega. El cas, va arribar a l'Audiència de Girona el 26 de juny. Els dos camioners -un dels quals propietari del vehicle- es van desentendre del carregament.

La sentència recull que si bé Antonio Gioia -l'amo del vehicle- potser no sabia que duia droga, sí que era coneixedor de transportar "objectes il·lícits" perquè, tal com va explicar al judici, un home li va oferir diners a canvi de no fer preguntes i deixar-lo carregar. "Antonio Gioia ha admès que va conèixer una persona al port de Bari, que no li va inspirar desconfiança perquè semblava un home de negocis, que el va convèncer pel trasllat", recull la sentència que detalla que el condemnat primer va entregar el semiremolc perquè fessin les modificacions per incloure el doble fons i, un cop a Valladolid, el va aparcar en una àrea de servei unes hores i va deixar les claus "a un lloc pactat" perquè introduïssin la mercaderia. La sentència conclou que no ha quedat acreditat que l'altre camioner sabés que transportaven droga. Per això, la secció quarta de l'Audiència de Girona l'ha absolt. La condemna de Gioa és com a autor d'un delicte contra la salut pública de substàncies que causen perjudici greu a la salut en quantitat de notòria importància perquè "se supera amb escreix el límit dels 750 grams nets i purs que el Tribunal Suprem marca com a límit perquè s'entengui com a notòria importància". La sentència no és ferma i es pot recórrer.

El cas dels ous

El cas va agafar volada pública, no només per la droga, sinó també per quin va ser el destí dels 380.000 ous. L'empresa italiana no els va reclamar i aleshores, es va engegar una campanya -que fins i tot va arribar al Congrés- per intentar que no es destruïssin i destinar-los al Banc dels Aliments. Tot i que es van fer nombroses peticions al jutjat de Figueres que instruïa el cas, la seva titular les va denegar totes al·legant motius sanitaris. El president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, el TSJC i el diputat de CiU al Congrés Jordi Xuclà van intercedir per evitar que es destruïssin els ous.

Al final, el jutjat va avenir-se a analitzar el carregament veure si era apte per al consum. Però ja havia passat un mes, no eren aptes i van acabar a l'abocador.