Una barca d'arrossegament va pescar dimecres una manta de més de 230 quilos que va acabar arribant a subhasta a la llotja tot i que és una espècie protegida. La direcció general de Pesca creu que no s'ha comès cap il·legalitat de forma intencionada i creu que és conseqüència del "desconeixement" que hi ha entre el sector sobre quines són les espècies que no es poden comercialitzar. El director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, descarta imposar cap tipus de sanció a l'embarcació o a la confraria i concreta que va ser la mateixa confraria qui va comprar la manta a la subhasta per retirar-la del mercat quan es van adonar que es tractava d'un exemplar d'una espècie protegida.

Ciuraneta ha explicat que és "inevitable" que sobretot les barques d'arrossegament capturin a vegades exemplars d'espècies protegides. El que cal fer quan passa això és retornar el peix a mar. Per això, el director general considera que no hi ha hagut ànim de capturar expressament la manta perquè, sinó, l'embarcació no l'hauria portat a port per subhastar-la.

"No saber que aquesta espècie en concret estava protegida ha fet que, de manera molt natural, l'exemplar acabés arribat a la llotja i acabés a la cinta de subhasta", ha explicat Jordi Ciuraneta. Quan ja estava a la subhasta va ser quan la confraria es va adonar que és una espècie protegida i, segons el director general, van decidir comprar ells mateixos la manta per treure-la del circuit de comercialització. "La confraria i els pescadors han tingut una actitud molt noble i honesta", ha afirmat.

La direcció general de Pesca ha analitzat el cas i ha conclòs que no s'ha comès cap mala praxis de forma intencionada. Ciuraneta atribueix la captura i posterior subhasta de la manta a "un accident" com a conseqüència del "desconeixement" que hi ha al sector del detall de les espècies que estan protegides.

Ciuraneta ha detallat que han parlat amb els responsables de la confraria i que, juntament amb Medi Natural, proposen fer unes jornades de formació per donar a conèixer als pescadors quines són les espècies que no es poden comercialitzar i què cal fer en cas de captura accidental. Aquestes xerrades les volen fer arreu del litoral català.

Pesca descarta denunciar l'embarcació o la confraria perquè considera que ha estat una situació accidental. "Apostem sempre per la pedagogia i si es pot evitem la sanció", ha conclòs Ciuraneta.