Una desena d'entitats i associacions impulsores de la declaració de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) de les barraques de pedra seca de la Garriga d'Empordà, entre els termes de Llers, Avinyonet i Vilanant, han signat un manifest comprometent-se a establir convenis de col.laboració amb diferents administracions públiques per protegir i recuperar el patrimoni d'aquest espai natural.

Entre les actuacions previstes per anar recuperant l'entorn i donar-lo a conèixer, s'inclou la recerca i estudi dels seus elements, la rehabilitació de barraques, organitzar cursos i taller de formació, endegar programes ocupacionals, recuperació dels cultius tradicionals, protecció de la biodiversitat del paratge, i creació de rutes d'interès turístic per al coneixement del territori.

La Garriga d'Empordà és un espai natural de paisatge típicament mediterrani on s'hi troba un excepcional patrimoni de construcció en pedra seca. En la fauna destaca que està dominat per l'esparver cendrós, un dels arguments per incloure el paratge a l'Espai de la xarxa Natura 2000 de la Garriga de l'Empordà. L'espai té un gran valor biològic i cultural. L'entorn té una superfície de 547 hectàrees.