Un grup de 45 joves d'entre 15 i 18 anys han portat a terme el mes de juliol un camp de treball per recuperar un nou espai del castell de Sant Ferran de Figueres. Es tracta d'un de les tantes activitats que es realitzen arreu durant els mesos d'estiu però aquest té la particularitat que el realitzen fills de membres de l'exèrcit espanyol. Els nois i noies, vinguts de diferents punts del país i fins i tot de l'estranger, dormen a la fortalesa i durant el dia rehabiliten el cavaller del Baluard de Santa Bàrbara. L'espai, que no es va acabar de contruir, es va fer servir des del segle XIX i principis d'horta. Això va provocar que construïssin estructures annexes a les originals. L'objectiu és ara retornar-lo a l'aspecte inicial i enretirar la vegetació que s'hi ha creat per poder, a llarg termini, obrir aquesta nova part del castell a les visites.

Fa poc més d'una dècada que la fortalesa acull aquest tipus de campaments d'estiu. De fet, durant el mes d'agost -amb l'organització del Centre Excursionista Empordanès- s'hi desplacen habitualment voluntaris internacionals que també realitzen tasques de reforma a diversos espais. La diferència és que aquests el realitzen fills de components de l'exèrcit.

A través de l'anomenada "Dirección de Apoyo al Personal" (DIAPER) que depèn del Ministeri de Defensa, ofereixen diferents inicitives a l'estiu entre les quals hi ha la del castell. El director arqueològic del camp, Joan Manel Alfaro, assegura que es tracta de l'únic que suposa una tasca física i que moltes dels joves l'escullen per sentir-se útils i aportar alguna cosa. Així ho asseguren, també, alguns dels seus participants. "Alguns ja fa tres anys que venim. N'hi ha que prefereixen anar a fer cursos d'anglès però aquí està bé perquè aprens i treballes de veritat", assegura l'Álvaro López. De fet, n'hi ha alguns que després d'haver-hi participat en algunes ocasions han acabat tornant-t'hi. Hi ha tant nois com noies i tots es reparteixen totes les tasques per poder participar en tot. "Mai havia vingut aquí i, tot i que m'havien avisat que la feina era dura, m'agrada perquè t'ajuda a espavilar-te i després també veus que el que fas serveix per un monument i que deixaràs petjada", explica la Natália Fernández, que ve de Madrid. També hi veu així la Marta, de Saragossa. "Ens han dit que el que fem ho mantindran i això compensa", diu la Marta Vázquez, també de Saragossa.

Els treballs se centren sobretot a retirar els materials que s'hi van anar afegint al llarg dels anys, picant pedra i traient, després, la runa. També es netegen les restes vegetals que amb el pas del temps han anat envaït aquestes casetes, que a mig construir es van acabar convertint en hortes. Enmig de les tasques, s'hi han fet algunes troballes. Entre elles, hi ha la d'una estrella de sis puntes que podria correspondre a la insígnia d'un oficial. També s'hi han localitzat restes de ceràmica i pedres originals. Ara, tot això es catalogarà i s'emmagatzemarà com es fa amb tot el material de la fortalesa. La intenció és recuperar aquesta zona per tal d'obrir-la en un futur a les visites. De fet, hi ha la voluntat de netejar les cisternes que hi ha per a poder esbrinar la seva utilitzat originària. El director del Consorci, Damià Abella, assegura que aquest projecte que va acabar dijous, juntament amb el que es farà aquest mes amb estudiants de diferents països compten amb el vistiplau del departament de Patrimoni.