L'ermita de Sant Joan dels Erms de Castelló d'Empúries va estrenar divendres amb motiu de l'aplec un nou sant, una talla policromada de Sant Joan Baptista que ha estat realitzada pel fuster Francesc Massot. El Sant es va convertir en el protagonista el qual van treure en processó per iniciar l'aplec. A més, enguany s'estrenava la restauració al temple religiós que han portat a terme voluntaris després de diversos episodis de bretolades.

El Sant, de fusta, té un xai als peus i porta una creu en una de les mans. Tant la figura com uns quadres que va realitzar l'artista Anna Maria Constanseu formen part del patrimoni de l'església de Sant Joan Sescloses (coneguda popularment com Sant Joan dels Erms). Però el Bisbat va decidir que durant l'any es guardin en una de les capelles laterals de la basílica de Castelló per evitar que puguin ser objecte de bretolades com havia passat fa uns anys. El tradicional Aplec de Sant Joan dels Erms s'ha convertit en el moment en què retornen al seu lloc per celebrar la jornada.

A primera hora del matí diverses persones s'aplegaven davant el temple a l'espera que es tragués el nou Sant cedit pel fuster castelloní. Una vegada a l'ermita, es va col·locar la talla de fusta a l'altar i es va celebrar una missa en honor al sant. La coral castellonina va oferir l'acompanyament musical.

Durant la tarda es van celebrar els actes més populars com una marxa a peu, sardanes amb La Principal del Rosselló o les actuacions de la Colla Vailets de l'Empordà, la gegantera de Castelló i el grup d'havaners Cel Rogent.

L'Ajuntament va fer una crida el juny de l'any passat per captar voluntaris per rehabilitar l'ermita que havia quedat malmesa per diverses bretolades. Es va celebrar una primera actuació de neteja i rehabilitació de l'entorn i posteriorment altres que afectaven l'estructura. L'objectiu de la parròquia era implicar la població per retornar l'esplendor, no només a l'edifici religiós sinó a l'Aplec de Sant Joan dels Erms, un dels actes tradicionals de Castelló. En aquesta edició, l'església es va quedar petita per acollir els assistents.