Militars que estaven de maniobres van estripar ahir una estelada que onejava al coll del Mosquit, un cim a tocar el monestir de Sant Pere de Rodes i el castell de Sant Salvador de Verdera, segons van denunciar diversos testimonis. L'alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, també va denunciar els fets, indingat per l'actuació. A la tarda, comandaments de l'exèrcit van demanar disculpes a l'alcalde i ho van atribuir a un únic soldat. Ahir mateix hi tornava a onejar una altra bandera, més petita, que un particular va col·locar fins que no es reposi aquest cap de setmana.

El responsable del restaurant situat al monestir de Sant Pere de Rodes, Xavier Bassaganya, explicava ahir que en arribar al matí, pels volts d'un quart d'onze, va veure just el moment en què estripaven la bandera i poc després baixava del cim el grup d'una quarantena de militars. No va ser l'únic que ho va presenciar, ho feien també alguns excursionistes i treballadors del monestir. De fet, creuen que l'actor de l'acció va estripar-ne només un tros perquè va veure que se l'estava observant des del monestir i se n'hauria desdit. Els soldats van baixar a peu del cim i en passar per Sant Pere de Rodes diverses persones els van recriminar el fet. Per Bassaganya és "indignant" que es dediquin a fer aquest tipus d'accions. En aquell moment els soldats van negar haver estat ells.

Crítiques als militars

La notícia es va estendre ahir ràpidament entre els veïns del Port de la Selva i a través de les xarxes socials, amb imatges de l'estelada estripada i crítiques als militars. Des del Port de la Selva, l'alcalde, Josep Maria Cervera, criticava durament l'actuació del grup. L'Ajuntament tenia constància que s'estaven realitzant unes maniobres perquè se n'havia informat prèviament. Els soldats van ser vistos a les vuit del matí creuant Llançà i l'acció es portava a terme entre les deu i un quart d'onze a Sant Pere de Rodes.

Defensa es va fer ressò també de la informació i a quarts de set de la tarda, comandaments de l'Exèrcit es van desplaçar fins a l'Ajuntament de Port de la Selva per demanar disculpes, segons va explicar l'alcalde. Els comandaments van atribuir l'acció a un soldat i no al col·lectiu. També van demanar a l'alcalde que fes extensiva la disculpa a tot aquell que s'hagués sentit ofès. A més, el Ministeri de Defensa va enviar un comunicat ahir en què s'assegurava que s'ha obert una investigació per aclarir l'incident i poder depurar "responsabilitats". Va afegir que el fet "no té res a veure" amb les actuacions habituals de l'Exèrcit.

Pel que fa a l'estelada, ahir el veí Romà Brusés es va encarregar de posar-ne una de nova, sota les restes de la que encara oneja.