Més de 400 persones es van concentrar ahir a la tarda a la platja de Cadaqués per protestar contra el Pla rector d'ús i gestió de la zona marítima de Cap de Creus. Els manifestants van arribar fins i tot per mar amb embarcacions de veïns de Cadaqués, Roses, el Port de la Selva, Llançà o Colera. Demanen la retirada del document perquè consideren que afecta les activitats que es venen desenvolupant des de fa molts anys i perjudicaria l'economia de la zona.

"Cap de Creus no es toca, pel futur de Cap de Creus", era una de les pancartes que encapçalava ahir la protesta convocada per ?veïns que han volgut mostrar la indignació del poble i demanen que se'ls escolti. Els participants van començar a arribar pel passeig central, on es va convocar, però també amb embarcacions.

Un dels organitzadors, Hugo García, va manifestar que "creiem que el poble ha de dir la seva i els polítics ens han d'escoltar". Considera que hi ha diferents punts del document que són preocupants pel futur del poble perquè restringeix una activitat que, per les condicions de la costa i el temps en aquest sector, es porten a terme molt pocs dies l'any.

Per Montserrat Salart, el pla "prohibeix moltes de les activitats nàutiques, pesqueres, de submarinisme i passatge que estem acostumats a fer" i tirar-lo endavant està convençuda que "afectaria l'economia" perquè es viu del turisme.

Es van queixar del nombre de boies (265) per a nàutica esportiva, insuficient per a les 800 amarrades només a Cap de Creus; que les de més de 15 metres o podran ni fondejar, ni tampoc les motos nàutiques o les embarcacions ràpides. Els centres de busseig només podran treballar en quaranta boies i es limita la pesca recreativa. A més, es queixen del pagament de taxes.

"El compliment de la norma és impossible", deien els organitzadors en el manifest perquè no disposen ni dels mitjans humans ni materials. El document retreu que no s'hagi escoltat el territori; defensen que ells l'han protegit fins ara i li demanen que s'aturi. Malgrat les peticions, Salart creu que tal com sembla que es planteja la situació, només es podrà aturar amb al.legaicons.

Per això considera que s'ha de treballar per presentar unes bones al.legacions que serveixin per aturar-lo. La manifestació va acabar al crit de "Cap de Creus no es toca".

No només s'ha organitzat una protesta sinó que en veure la "indignació" de la gent de Cadaqués de molts sectors es va decidir començar a fer accions. S'estan recollint signatures aprofitant plataformes a les xarxes com change.org-amb 2.660 signatures ahir a la tard- i una recollida de signatures física amb llibrets repartits per diferents establiments del poble.

A banda de la pressió popular, els representants de les tres poblacions han estat negociant amb l'administració.

La Generalitat de moment no ho farà, tot i que s'ha mostrat oberta a tenir en compte les propostes fetes a través d eles al·legacions. La maniobra en la que es treballa per intentar fer enrere el pla és que la Junta Rectora del parc de Cap de Creus -que es reuneix demà- emeti un informe on digui que hi ha un defecte de forma perquè el pla l'havia d'impulsar la junta. Si no fos favorable, de moment només es planteja estudiar les al·legacions.