L'Ajuntament de Figueres ha mogut la primera fitxa en el sí de la Guàrdia Urbana: Jordi Panella, sotsinspector del cos des de 2008, en els propers dies passarà a ocupar la plaça de tècnic de Protecció Civil. L'equip de Govern no vol atribuir aquesta decisió, que diuen que ha estat consensuada amb Panella, al malestar que hi ha a la plantilla però el cert és que el sotsinspector ha protagonitzat algunes polèmiques. Això l'hauria situat lluny del que hauria de ser la mà dreta de l'inspector en cap, Josep Maria Riera, però també d'una part dels agents.

Des de l'Ajuntament insisteixen que ha ocupat aquest càrrec perquè estava vacant i que les seves tasques, de moment, es repartiran. La plaça estava desocupada des de la mort del sotsinspector Agustí Vehí, que també havia compaginat les dues tasques. Panella s'havia format en aquest sentit. L'Ajuntament diu que "s'havia acumulat molta feina" i que ara ell s hi dedicarà, tot i que si se'l necessita al cos de policia se'l cridarà. Com és habitual en aquests casos, Panella no perd la plaça de sotsinspector encara que no exerceixi, de moment, la resta de tasques. A més, fins que se situï en el nou càrrec podria alternar feines. El canvi de funció, però, l'allunyaria de companys amb qui ha protagonitzat enfrontaments. Entre ells amb Riera que, precisament ahir, es va reunir amb els portaveus dels grups de l'oposició a petició de l'alcaldessa, Marta Felip, per donar la seva versió sobre els conflictes interns que estan apareguent i dels que es feia ressó Diari de Girona aquest dilluns. Del contingut de la trobada, però, només va trascendir que s'estan buscant solucions.

"De mutu acord"

La decisió presa es farà efectiva en els propers dies. Panella passarà a ocupar la plaça de "tècnic de Protecció Civil", que estava lliure i que implicarà gestionar els plans d'autoprotecció que es fan a la ciutat així com coordinar els plans de protecció, entre d'altres. Encara no s'ha decidit si treballarà des de la comissaria o bé des d'un despatx a la seu de l'associació de voluntaris de Protecció Civil, a l'antiga colònia dels militars de l'aviació. El canvi s'hauria fet de "mutu acord" però, algunes de les fonts consultades, ho qualifiquen com al primer "moviment" per intentar posar pau al conflicte latent i en el qual gairebé cada setmana apareixen nous episodis. De fet, membres del sindicat CSIF van denunciar Panella per haver insultat uns agents però va acabar absolt pel cas. Sembla ser, però, que el sotsinspector també hauria aparegut amb una arrecada poc després que Riera emetés la polèmica ordre de prohibir arrecades i pírcings als policies. Aquestes discrepàncies, afirmen les fonts consultades, haurien propiciat el distanciament tant amb comandaments com amb una part dels agents. Un distanciament que ara ha culminat amb el canvi. Des de l'Ajuntament insisteixen que no se l'aparta sinó que "la nova tasca implicarà molta hores per la feina acumulada" i que per això les feines habituals de sotsinspector, de moment, es repartiran.

Panella va ser nomenat sotsinpector el setembre de 2008, però compta amb una llarga carrera en el món policial, on també va treballar en investigació dels Mossos d'Esquadra. És llicenciat en Dret per la UOC i en Criminologia per la UdG.