L'empresari figuerenc Jordi Canet i Gratacòs va morir dilluns, als 82 anys, després d'una llarga trajectòria empresarial. Discret però amb empenta també va destacar la seva tasca com a polític a l'Ajuntament de Figueres. Va ser propietari juntament amb Maria Lorcà del setmanari Empordà.

Jordi Canet i Gratacós va ser cofundador de la societat Garatge Plana, va impulsar la firma i li va encomanar el seu sentit de seriositat i emprenedoria.

Va ser també fundador de les firmes AM94 Motor i Opermóvil i membre impulsor de la Asociación Española de Concesionarios de Mercedes-Benz, on va formar part de la Junta fundacional i, posteriorment, de la Directiva, en repetides ocasions. A la V Nit de l'Empresari, celebrada el 3 de juny de 2005, va ser mereixedor del Pin d'Or de la patronal FOEG per la seva trajectòria.

En el vessant polític, va formar part de l'Ajuntament de Figueres, a la segona i tercera legislatures democràtiques. Va ser dins les files de CiU, com a regidor d'Hisenda i Patrimoni, del 1983 al 1991, amb Marià Lorca com a alcalde.

Apreciat per tothom per la seva bonhomia i el seu tarannà treballador i dialogant, va mantenir un fort compromís social, que el dugué a formar part de la Junta del Patronat de l'Hospital de Figueres.

Una de les persones que va ser a prop seu com a empresari, com a polític i com a impulsor de l'actual model de l'hospital és l'exalcalde Marià Lorca que, per sobre de tot, remarca que perd "un dels meus millors amics". Es coneixien de tota la vida però assegura que va ser durant l'etapa política quan més van aprofundir l'amistat. Lorca assenyala que "és de les persones que ha marcat una manera de fer, que jo enyoro, com a empresari va ser un deu, com a persona un deu, en la convivència un deu".

Qui el va conèixer el recorda com una persona de tracte fàcil "que s'avenia amb tothom", diu Lorca, i que sempre estava a punt d'ajudar. "Una persona de les que malauradament avui en trobes poques".

En el món empresarial va deixar un segell de seriositat a la ciutat que també va servir des de la vessant política. L'exalcalde ha explicat que "va ser una de les meves mans dretes durant tot aquell temps". Una de les qüestions que es van impulsar durant la seva etapa va ser aconseguir que l'Hospital obtingués el concert i iniciar el camí del servei sanitari de qualitat que ofereix avui, relata l'exalcalde. Lorca ha remarcat que va ser ell qui es va encarregar de les qüestions econòmiques de l'hospital ."En tota la transformació per un hospital de qualitat va estar sempre al meu costat juntament amb els gerents i directius i gràcies a tota aquesta empenta es va poder aconseguir el que avui gaudim". Lorca i Canet van emprendre junts també la compra del setmanari Empordà, l'antic Ampurdán. "Es venia la capçalera i vaig veure l'oportunitat de convertir-lo en un diari nostre, català, i vaig demanar ajuda i em va voler ajudar", explica Lorca, que recorda que "vam fer una gran transformació en un diari independent de veritat, del qual va ser president editorial".

El director del Setmanari Empordà , Santi Coll --avui propietat del Grup Editorial Prensa Ibérica, al que pertany també Diari de Girona- constata que "durant la seva etapa, ell i en Marià van fer d'empresaris i ens van deixar llibertat absoluta per tirar la publicació endavant". Coincideix a dir que el caràcter afable d'una persona amb qui era fàcil tractar el distingia. Com a empresari i polític va aconseguir grans èxits sempre amb humilitat i amb discreció, un tret personal que li va portar molts elogis i el va convertir en una persona propera que deixa en qui el va conèixer el record d'una persona "envejable", diu Lorca.