Les màquines treballaven ahir a diferents punts de Vilafant per retirar el fang que s'ha acumulat a espais públics i embornals. En una primera estimació es calcula que hi haurà més de tres-cents veïns afectats per inundacions a diferents urbanitzacions, camins que han desaparegut, talusos del TAV ensorrats i el vial de servei tallat perquè l'aigua ha deixat només el paviment superior. S'està assessorant els afectats i buscant línies d'ajudes. S'estudiarà si es demana zona catastròfica.

A Vilafant se'ls va desbordar el rec del Mal Pas, el rec Susanna, la Riera de'n Serra i el Manol inundant urbanitzacions i camins. Dos dies després això ha suposat que el fang s'ha acumulat a tot arreu. L'alcaldessa, Consol Cantenys, constata que "és desolador". Després de netejar els equipaments afectats -pavelló i escoles-, ahir la brigada se centrava a treure fang de la via pública, "dels vials, de les places, s'han de netejar tots els embornals pelns de fangs i és una feina que durarà tota la setmana", explica Cantenys.

Les afectacions van molt més enllà i l'alcaldessa assenyala que "molts camins públics de terra no existeixen, han quedat totalment desapareguts, i hi ha moltes esllavissades a tots els talusos del tren d'alta velocitat". Són talusos de terra que no estaven consolidats i l'aigua se'ls ha endut riera avall, en alguns punts pels carrers i cases del voltant, assenyla. Això suposarà una gran feina per recuperar la normalitat, ha explicat.

A més, continua tallat el vial de comunicació, la carretera que comença davant l'Ajuntament i permet creuar tot el terme. Segons Cantenys, "s'ha descalçat tota la part i de sota i no podem obrir-lo". S'haurà de valorar l'abast dels danys i consolidar-lo. Per abordar la ingent tasca dels propers dies o setmanes, s'estan fent reunions i els primers contactes per buscar línies d'ajuda, tant per a l'Ajuntament com a per a particulars. N'hi ha de totes les urbanitzacions, diu l'alcaldessa. El dilluns al vespre uns 120 van participar en una reunió i s'ha obert un punt d'informació a l'Ajuntament per assessorar-los i ajudar-los a fer els tràmits.

A la major part de la comarca la situació s'havia normalitzat. Continuaven tallades la carretera GIP5129 de Vilafnat i a Garrigàs la GIV-6226. El temporal de pluja ha remès però per demà es preveu que continuarà l'estat del mar alterat amb onades que s'espera que superin els 2,5 metres.